НОВИНИ

Русия спира полети на туристи към България, от бранша са притеснени

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 05.05.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Русия спира полетите на свои туристи към България. Притесненията на бранша са, че ще посрещнем летния сезон без руснаци по морето. А те са сред най-високия процент на чужди туристи у нас.

Няколко са причините за спрените полети от Русия. На първо място ковид пандемията и притесненията на туристите. Друга причината обаче се оказва призив на руския политик Владимир Жириновски, който е поискал държавата официално да забрани купуването на имоти у нас, както и посещенията с цел туризъм. Това става дни след дипломатическите спорове между Москва и София. По какъв начин това повлиява на туристическия бранш у нас?

Валери идва от Русия на нашето Черноморие по работа. Вижда проблем за съгражданите си, които ще пътуват с цел туризъм.

"Няма полети за България от Русия. Всички полети са отменени. Това не е добре, защото България е много хубава страна", смята той.

Досега издаването на визи за България спъваше руските туристи да пристигнат у нас. От днес е възобновено приемането на документи за желаещите да пътуват, но всички полети от Русия за България са били отменени.

"Последният полет е на 9-и май, след това няма потвърждение за полети. Това, разбира се, не зависи толкова от бизнеса, колкото от една мъдра дипломация от страна на нашето правителство, от отношението между България и Руска федерация", обясни Евелина Пулева от Управителния съвет на Бургаската регионална туристическа камара.

Голяма част от руснаците, идващи у нас, са закупили апартаменти в хотел в Поморие. В момента всички те са празни.

"От цялата леглова база, може би около 30% от всички собственици са от руски произход. Не може тази огромна база да се напълни с българи и румънци. Няма как да стане. За нас чартърите са изключително важни, но самата канцелационна политика е много гъвкава, така че хората ще канцелират в последния момент, без неустойки", каза Ирина Джендова, която мениджър на хотела.

От Летище Бургас обясняват, че са планирани 136 полета от Русия за месец юни, но не са сигурни, тъй като авиокомпаниите ги отменят в последния момент. Забелязва се и засилен интерес от руснаци, които да продават имотите си по нашето Черноморие.

"Имоти, които са тип ваканционни, не се предлагат за постоянно живеене и руснаците са ги използвали за своя летен отдих, и за това е по-засилено предлагането, с оглед, че те не могат да използват своите имоти", обясни брокерът Елена Тончева.

Руският квартал в Поморие, известен с името "Малката Москва", към момента, също остава празен.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийски фермер премести граничен камък и смали територията на Франция
Белгийски фермер премести граничен камък и смали територията на Франция
Радев потвърди: Избори на 11 юли, служебният премиер ще е мъж
Радев потвърди: Избори на 11 юли, служебният премиер ще е мъж