НОВИНИ

Скандал в Комисията по ревизия - бизнесмен разказва как бил притискан и рекетиран

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
23:00, 05.05.2021 (обновена)
16040
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал в Комисията по ревизия, която се оглавява от Мая Манолова. Депутати от ГЕРБ обвиниха председателката, че не ги е уведомила за заседанието след края на пленарния ден. В Комисията се яви и бизнесмен, който разказа как бил притискан и рекетиран.

Светослав Илчовски се представи пред т.нар. "Комисия по ревизията" като крупен предприемач в областта на земеделието и собственик на обработваеми земи във Врачанско. Разказа, че опитите да бъде рекетиран започнали още през 2011 година, но успявал да се справи. В последно време обаче, по думите му, натискът се увеличил. Твърди дори, че лично му позвънила регионалната министърка.

"Петя Аврамова два пъти в началото на септември, да спра да купувам земеделска земя. Защо? Питайте я нея, ето я тук", каза Илчовски.

"Този човек не го познавам, никога не съм го виждала. Обадиха ми се приятели, за да ми кажат, че е споменато моето име в Комисията. Звъннах на колеги, за да разбера какво се случва. Този човек никога не съм го виждала, не го познавам, не му знам името. Разбрах го тази вечер. Никога не съм имала обаждане, не към него, а към когото и да било, свързано със земи", отговори регионалният министър в оставка Петя Аврамова.

Пред депутатите Светослав Илчовски твърди, че бил изнудван от старозагорски бизнесмен, който се занимава с птицевъдство. На него Илчовски преди години сам бил решил да продава по-евтин фураж, въпреки че от това губил по 800 000 лева от годишната си печалба. След това обаче бизнесменът от Стара Загора започнал да иска милиони, твърди Илчовски. Предприемачът твърди още, че имал няколко срещи с премиера Борисов в бивша ловна резиденция на Тодор Живков и други бизнесмени подарявали на министър-председателя кюлчета злато. Те пък били заснети в нощното шкафче на премиерската спалня от плеймейтка, която била също подарък за една нощ от бизнесмени.

Заседанието на Комисията, на което Илчовски разказа за своите проблеми, беше обявено за 15.30 ч., но започна с повече от два часа закъснение и без да присъстват депутатите от ГЕРБ. Според дневния ред първо трябваше да бъде изслушана министърът в оставка Петя Аврамова за строителството на магистрали и програмата за саниране. Мая Манолова обясни, че Аврамова щяла да дойде по-късно.

"Секретариатът на Комисията ме информира, че г-жа Аврамова е в кабинета си и ще дойде в момента, в който приключи заседанието на Парламента. Това е по процедурата", обясни Манолова.

"Абсолютна лъжа. Писмено с писмо до Народното събрание, до Комисията, входирано днес, съм уведомила г-жа Манолова, че няма да мога да изчакам края на заседанието", беше отговорът на Аврамова.

Депутатите от ГЕРБ също обвиниха Мая Манолова, че не ги е уведомила, че заседанието ще се състои, въпреки късното приключване на пленарния ден. Манолова пък твърди, че практиката била в такива ситуации комисиите да се събират 15 минути след края на парламентарното заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево и по-топло време в празничния ден
Предимно слънчево и по-топло време в празничния ден
Тържествена заря-проверка в Пещера по случай 6 май
Тържествена заря-проверка в Пещера по случай 6 май