НОВИНИ

Посланията на властта в Деня на храбростта и армията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:16, 06.05.2021
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Цяла България чества Деня на храбростта - празника на Българската армия и на Свети Георги Победоносец. С водосвет на бойните знамена и светини беше отдадена почит в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

В София при изпълнение на химна на България бяха произведени 20 артилерийски салюта. Бойната ни авиация направи авиошоу в небето над столицата.

Сутринта беше проведен тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България беше отдадена пред Паметника на незнайния воин.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев заедно с министъра на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началника на отбраната Емил Ефтимов приеха празничния марш на представителните части.

Румен Радев: Всички наши победи са рожба на единението

"Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: "За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто, метете стълбата само отгоре надолу!", споделя един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединение. В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението. Скъпи съотечественици, нека закрилникът на Българската армия Свети Георги Победоносец да бди над вас, вашия дом и нашата Родина.", каза в празничното си приветствие върховният главнокомандващ на българската армия - президентът Румен Радев.

Борисов: Поздравявам всички сънародници, посветили живота си на военната служба

Премиерът в оставка Бойко Борисов отправи посланието си за празника в официалния си Фейсбук профил.

Да пазиш честта на българската армия и днес означава да защитаваш българската държавност. В този момент хиляди военнослужещи са на своя пост - гарантират сигурността на страната ни и спокойствието на българските граждани, изпълняват съюзническите ангажименти на България и подпомагат обществото ни в кризисни моменти. За да отговорим на високата им мисия, стартирахме мощна модернизация на армията и подобряване на условията за труд. Задача, която всеки един бъдещ управник е длъжен да продължи. На 6 май отбелязваме и Деня на храбростта. Винаги съм вярвал, че смелите хора движат света напред. Но смелостта трябва да има градивна цел, както битките - добра кауза. За съжаление в сегашните политически битки виждаме повече малодушие и надменност, отколкото чувство за чест и дълг към обществото и държавата. Днес повече от всякога е нужна мъдрост и отговорност, така че България да преодолее щетите от пандемията и да продължи възходящото си развитие, за което полагахме всички усилия през изминалите четири години. Затова ще разчитам на безпогрешния инстинкт на българския народ. Той се доверява на смелите и работливите!

Каракачанов: Променихме духа и самочувствието на българския военен - от войника до генерала

"Както беше казал Наполеон преди много години, един морално подготвен войник се равнява на шест физически подготвени. Разбира се, бяха проведени много учения, бяха отделени средства за учения както национални, така и международни. Цялата тази техника, която видяхте днеска, самолетите, преди 4 години нямаше толкова летящи хеликоптери и самолети. Сега само на парада видяхте достатъчно. Така че, бяха свършени много неща по проектите за модернизация, по възстановяване модернизацията на съществуващата техника, но за мен е най-важно, че българските военни видяха, че има светлина в тунела", заяви министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов.

Въпреки че нямаше парад, жителите и гостите на София успяха да се насладят на истинско авиошоу на самолетите в небето над столицата.

Мелнишкият епископ Герасим отслужи водосвета и освети знамената светини на Българската армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140-годишнина чества Висшето военноморско училище във Варна
140-годишнина чества Висшето военноморско училище във Варна
НХЛ - резултати
НХЛ - резултати