НОВИНИ

Борисов: Месеци наред ще продължи служебното правителство

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:30, 03.05.2021 (обновена)
13061
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

Месеци наред ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев и това е целта. Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата. Защото партиите се държат безотговорно. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов. Според него, в момента се нанасят щети на демокрацията.

При този "насипен" парламент, при тези взаимоотношения на политическите субекти кога ще има пълен мандат - никога, каза Борисов.

По темата за президентските избори, премиерът Борисов в оставка заяви - няма да съм аз, категорично!

Той поясни, че кандидатът на ГЕРБ ще е "умен, красив, добре приет на Запад".

Целта на промените в Изборния кодекс беше една - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Кога ще направят обществената поръчка за машини и кога ще се обжалва, ако се появят още кандидати? Кога - попита риторично Борисов по повод приетите промени да се гласува само с машини на следващите избори.

Ами ако се повреди машината - само тогава с хартиени бюлетини. Само че, веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП, каза Борисов.

Промени в Изборния кодекс: След 13 часа обсъждане депутатите приеха измененията (ОБЗОР)

Изборите се проведоха в пандемия, под строгия поглед на международни наблюдатели и всички казаха, че са честни и добре проведени. Неслучайно, не бяха обжалвани, подчерта Борисов.

Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила. За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите - само че може ли вторият с 250 000 гласа по-малко да отвял първия?

Или тези, които се нарекоха Отровно трио обясняват, че ГЕРБ били токсични... Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами "Да, България" не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях?

Уважавам всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова да каже по бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява, коментира още премиерът в оставка.

Отношение по темата с приетите промени в Изборния кодекс взе и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова.

Тя заяви, че е притеснена от толкова прибързаните промени, прието без да се изчакат становища на институции. За мен това е неясно, подчерта Ахладова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това е абсолютен правен и конституционен прецедент.

Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но направо превъртяха и времето. Никога досега не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането - говоря за указа, подписан от президента Радев за "Държавен вестник", обясни Атанасова.

Това, което демонстрираха колегите от "партиите на промяната" е направо скандално, категорична е тя.

Всяко нещо, направено на Разпети петък - има кой да го съди, не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд промените в Кодекса, няма да ги обжалвате, заяви Борисов.

Атанасова обаче не се съгласи с него и заяви, че юристите трябва да пазят закона, особено когато става въпрос за Конституцията. В случая е нарушено правото на българите да имат избор как да гласуват, аргументира се Атанасова. Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте, каза Борисов.

Нали виждате цялата конспирация - то се прави умишлено и ще бъде зверска лъжа на тези избори. Ами как ще пътуват всички тези машини? Кой ще ги пази? Как ще се контролира? Те са толкова много въпроси, каза Борисов.

Фактът, че 24 % от хората гласуваха с машини означава, че хората не вярват на този вид гласуване, коментира вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева.

Не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела, в която правителството с милиции убиват собствените си граждани със снайпери, докато протестират. Не се ли притесняваме ние държава член на ЕС, че купуваме и гласуваме само на машини, които се произвеждат в такава държава? Тези хора нямат никаква представа как се организират изборите в чужбина и какво коства това, добави Захариева.

Две неща ми направиха впечатление, но по време на светлите празници трябва да се внимава с метафорите, коментира вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Основната парадигма на политическия дискурс в момента е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Да управляваш обаче не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения, категоричен е вицепремиерът.

Вторият абсурд за мен е краткият живот на този парламент да бъде фокусиран само и единствено върху промяната на Изборните правила, допълни той.

Борисов: Крещящо е мълчанието на кандидат-президента Радев за руското решение

Премиерът в оставка коментира и международната тема за решението на Русия да наложи забрана на 8 лица от ЕС да влизат на нейна територия, сред които председателят на ЕП Давид Сасоли и еврокомисарят Вера Юрова.

Винаги съм се стремял България да има добри отношения с Русия, но нямаше как да замълчим след забраната на високопоставени лица на ЕС да влизат в страната. Нямаше как да замълчим по темата за Навални и шпионския скандал. Целият ЕС изрази своята позиция, само Радев и Трифонов пазят радиомълчание. Време е то да бъде нарушено, защото отговорността за държавата е тяхна!

Аз се занимавам с моята си партия - затова на 11 май имаме конгрес, на който ще вземем решения, заяви още лидерът на ГЕРБ.

След като Мая Манолова се върна, Татяна Дончева се върна, Бабикян се върна, защо да не се върне и Боби Михайлов - каза Борисов в отговор на журналистически въпрос за завръщането на Борислав Михайлов като президент на БФС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 9 май ще има две ленти за София и една за Бургас при надлеза при 159-и км от АМ "Тракия"
До 9 май ще има две ленти за София и една за Бургас при надлеза при 159-и км от АМ "Тракия"
Великден с Миро - за вярата, спасението и Бог
Великден с Миро - за вярата, спасението и Бог