Аркади Шарков: Всеки достъп до здравната информация може да постави човек в параграф 22

от БНТ
08:42, 03.05.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Здравната информация е най-личната информация, с която човек може да разполага. Всеки достъп до нея може да постави човек в параграф 22. Това коментира в "Денят започва" по БНТ здравният експерт Аркади Шарков.

Скепсисът по отношение на управлението на електронните системи в България ще продължи да стои на дневен ред. Но това е в цяла Европа – по отношение на това кой, как и по кое време има достъп до здравната информация и колко добре запазена е тя, заяви Шарков.

Той подчерта, че с хартиения документ за поставена ваксина може да бъде прекосена нашата граница без проблем.

"Ваксинационните паспорти са частично решение на кризата по отношение на едно от основните права, с които разполагаме в ЕС – свободното придвижване. Друг е въпросът как ще се справи ЕС с централизирания начин за управление на кризата с издаването на тези паспорти. Очаква се до средата на юни комисията да предложи дигитална платформа или такъв паспорт, който да бъде възприет от държавите-членки. Но всяка държава-членка различно подхожда към тази криза. Естония в началото на месеца пусна пилотно готов ваксинационен паспорт. Но Естония е държава, която се е доказала, че е изключително добра по отношение на дигитализацията, там има електронно здравеопазване, електронно правителство. Много от държавите-членки в Европа не желаят да имат такъв тип дигитален паспорт. Около 40% от германците са скептични за дигитализацията и техните здравни данни да бъдат достъпни в интернет. Британците са малко по-позитивни", обясни здравният експерт.

ЕС показа, че не може да обедини всички държави-членки. Това касаеше и поръчването на още ваксини, както и единния портал за проследяване на коронавируса, посочи той.

Допълни, че здравната криза е на стабилно ниво.

"Не мога да кажа какво ще се случи след отварянето на ресторантите и заведенията. Що се касае до здравната криза, която би следвало да бъде управлявана от политиците, излязохме с послание за надпартиен консенсус и диалог, който към момента не е възприет от нито една от политическите партии", каза още Аркади Шарков.

В сравнение с предходната година много от болниците търпят загуби – вследствие на това, че беше спрян плановият прием и хората ги е страх да се лекуват, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пет пункта за ваксинация работят и днес в "Пирогов"
Пет пункта за ваксинация работят и днес в "Пирогов"
Центрове за ваксинация работят и днес
Центрове за ваксинация работят и днес