НОВИНИ

Иконите на Весимира

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 03.05.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

За деветокласничката Весимира Костадинова от Варна иконографията е вдъхновение. От години момичето посещава Школата по иконопис към варненския храм "Свети Атанасий", където не само се е научила, но и със завидно майсторство рисува икони.

Весимира учи в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна. Тя посещава школа по иконография и през годините развива не само интереса, но и творческите си умения на иконописец.

Моите родители са иконописци, аз съм израснала сред среда от икони, сред изписването на икони, на Божия образ. От 8 години започнах да ходя в тяхната школа за иконопис за деца, в храм "Св. Атанасий", казва Весимира.

Деветокласничката разказва, че за да изобразиш лика на Божията Майка, трябва да имаш чисто творческо вдъхновение и особено търпение. Тя ги намира дълбоко в себе си, докато учи моден дизайн, който съчетава със своите духовни търсения.

От осем години насам аз изписвам икони, изписвала съм Свети Георги, Иисус Христос, Божията Майка, моя светец – Свети Василий и Света Екатерина, казва Весимира.

Иконите си Весимира изписва в класически византийски стил, като използва само професионални материали за иконопис. И винаги са повод за искрена гордост за нейните съученици и учители.

Великден е най – големият празник за православните християни, и това е... Господ нашият Бог показва победата над смъртта. И затова е толкова важен празник за християните, казва ученичката.

Репортер: Татяна Кисьова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо улица в квартал Бенковски прилича на офроуд трасе?
Защо улица в квартал Бенковски прилича на офроуд трасе?
По пътя на вярата: Литийно шествие с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир
По пътя на вярата: Литийно шествие с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир