НОВИНИ

Експеримент: 5000 души на музикален фестивал в Ливърпул

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:06, 03.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

В Ливърпул се проведе поредица от експериментални музикални събития през почивните дни. Целта на британските власти е да проверят дали многобройните прояви са безопасни от гледна точка на разпространението на COVID-19. За разлика от Барселона, където се състоя първият подобен тестов концерт, в английския град носенето на маски не беше задължително.

След продължителна тишина, музиката на живо се върна в града на "Бийтълс". Ливърпул беше домакин на еднодневен музикален фестивал с участието на 5000 души - без маски и социална дистанция, но с отрицателен тест за COVID-19.

В името на науката и музиката присъствалите ще се тестват отново след пет дни. Данните ще бъдат използвани в рамките на правителствена програма, която проучва какъв е ефектът на масовите прояви върху разпространението на вируса.

"Имаме разположени около 40 камери, с които наблюдаваме как се движат хората, поведението им по време на фестивала, как избират да носят маска, как се поздравяват един друг", каза ученият Лорън Черимен.

Организаторите също се надяват, че този пилотен проект ще изиграе ключова роля за възобновяването на събитията на открито.

"Всички искат да се върнат на работа. Усеща се как пада тежестта на последните 12, даже 15 месеца с очакването, че всичко това може да бъде истинско", каза Мелвин Бен, организатор на фестивала.

В края на март подобен експеримент беше направен в Барселона. Обнадеждаващият резултат от него е, че след концерта са регистрирани едва шест случая на коронавирус сред присъствалите 5000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великден с Миро - за вярата, спасението и Бог
Великден с Миро - за вярата, спасението и Бог
Пет пункта за ваксинация работят и днес в "Пирогов"
Пет пункта за ваксинация работят и днес в "Пирогов"