НОВИНИ

Радев: Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива над нея права, са евтина пропаганда

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 01.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива над нея права са евтина пропаганда. Това коментира президентът Румен Радев по повод приетите промени в Изборния кодекс, които се очаква да бъдат обнародвани днес в извънреден брой на "Държавен вестник".

Ако има предсрочни избори, тази нова ЦИК трябва да започне работа веднага след разпускането на парламента. Това е залогът за успех, заяви Радев.

Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето - нечувано, невиждано, коментира още държавният глава по повод призивите за вето над поправките в Изборния кодекс.

Правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, категоричен е Радев.

Вие какво искате - бавене и хаос или организация, попита риторично той. При положение, че отидем към вариант служебно правителство, няма тогава да мислим какво може да се направи, обясни Радев.

БСП решава какво да прави с мандата на 1 май

Относно предстоящото решение на БСП дали ще предложи правителство с третия мандат или ще се стигне до служебен кабинет, президентът отговори, че негова конституционна отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в Народното събрание не успеят да сформират правителство.

Ще го направя само и единствено, ако стигнем до такава ситуация, категоричен е Радев.

Трябва да решат как точно ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите вляво, и всички демократи.

Това е партия, която взема колективни решения, така че на този етап не може да се каже нищо, допълни Радев.

Румен Радев на 1 май: У нас в много региони и в много професии трудът е недооценен

Президентът е в Първомай по повод празника на града и 48-те майски културни празници "Първомай 2021". Предвидено е държавният глава да разговаря с представители на общинското ръководство, кметове на населени места в района, медицински работници и с представители на местния бизнес.

Кметът на Първомай Николай Митков връчи символично на държавния глава ключа на града.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Музикалната сензация Rag'n'Bone Man за първи път пред българска медия
Специално: Музикалната сензация Rag'n'Bone Man за първи път пред българска медия
Президентът Радев изрази съболезнования за жертвите на трагичния инцидент в Израел
Президентът Радев изрази съболезнования за жертвите на трагичния инцидент в Израел