НОВИНИ

ГЕРБ оттегли кандидата си за председател на ЦИК, президентът свиква нови консултации (Обобщение)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:34, 06.05.2021
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

От ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия, само дни след като лидерът на партията обяви, че този пост трябва да е на ГЕРБ. Часове по-късно президентът Румен Радев съобщи, че свиква утре допълнителни консултации с парламентарно представените партии.

След консултациите при президента вчера се оказа, че единственият номиниран за председател на ЦИК е Красимир Ципов от ГЕРБ. Тази сутрин обаче изпълнителната комисия на партията се събра, за да обсъди дали да не оттеглят предложението си, Ципов да е председател на Централната избирателна комисия. Мотивите им са, че всички останали са избягали от отговорност. Премиерът в оставка критикува президента Румен Радев и за датата на предсрочните избори. Припомни, че ГЕРБ имат на 11 май конгрес, точно когато той е обявил да разпуска парламента.

Предложеният за председател на ЦИК от ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че сам е поискал партийното ръководство да оттегли кандидатурата му.

"Смятам, че ние не трябва в предстоящите два месеца да получаваме всекидневни атаки, всекидневни обвинения, че ГЕРБ е единствената партия, която имаше смелостта да предложи председател и да носи отговорност", заяви Красимир Ципов.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов определи поведението на останалите партии като капан и напомни, че ГЕРБ са атакували изборните промени в Конституционния съд.

"Днес нека Радев да си направи председател на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии. Представяте ли си утре, когато излезем утре да атакуваме глупостите, които сътвориха, срещу мен ще излиза Ципов като председател да ми отговаря. Това направиха вчера мълчалив престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управляват да отиват в президентството без председател на базата на какво. Ние сме кьорави, къде викаше баба да не виждаме комбинациите", обясни Бойко Борисов.

Премиерът в оставка попита и защо точно тази дата за вота е избрал президента и защо още продължават да го държат на власт.

"Кое налага изборите да са на 11 юли? Що не са по-рано или по-късно? Що? Очаквах вчера, след като се върне мандата от БСП и няма теория вече никаква да си влезе служебното правителство, за което ние месеци наред чуваме, че президентът е готов, откъде накъде сега отива на 11-и", коментира Бойко Борисов.

Борисов смята, че на европейския съвет утре, не е редно да ходи той.

"И президентът за съвета трябваше, който е назначил, вчера да си има правителство и утре да отиде на съвет", допълни Борисов.

Попитан за вчерашното изслушване във временната комисия за проверка на дейността на кабинета му, където бяха отправени обвинения в рекет Борисов коментира.

"Те ще вадят още "кошаревски свидетели. Платили са на хора да излизат да говорят. Няма нищо! Много работи сме подготвили да внасяме и ние. Те си мислят... сега вече като знам как ни сготвиха целия капан през лятото, знаем какво ще следва. Всяка стъпка им знам, какво ще правят след това и затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ нарече работата на 45-я парламент "предизборна кампания". Опасява се, че след предсрочните избори конфигурацията ще е същата в парламента, а президентът ще е в кампания и това може да доведе до конституционна криза.

Във връзка с оттеглената номинация на Красимир Ципов в ситуация на липса на друго предложение за председател държавният глава насрочи за утре допълнителни консултации с парламентарно представените партии. Те ще се състоят в 8.00 часа. Час по-късно, в 9.00 часа президентът ще проведе изслушване на предложените кандидати за ЦИК. Засега остава загадка коя формация ще поеме ангажимента да излъчи кандидат за горещия стол на председател на избирателната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на храбростта в София: Без парад, но с авиошоу и тържествен водосвет
Денят на храбростта в София: Без парад, но с авиошоу и тържествен водосвет
Осветиха копие на чудотворната икона на Свети Георги от Светогорски манастир
Осветиха копие на чудотворната икона на Свети Георги от Светогорски манастир