НОВИНИ

Две години по-късно: Деца разказват за първото си причастие от папа Франциск

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 06.05.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Преди две години над 250 деца от цялата страна взеха първо причастие от папа Франциск при неговото посещение в Раковски. Сред тях бяха и 30 ученици от село Житница, с част от които се срещнахме днес. Какви са техните спомени от онзи 6 май 2019-а, когато светият отец ги въведе официално във вярата и как тази среща промени живота им?

За децата от село Житница, които взимат първо причастие от папа Франциск, емоциите от срещата им с него 2 години по-късно не са избледнели. Показват ни специалните покани, адресирани персонално до всеки един от тях, броеници, които са получили и снимки от онзи сакрален момент.

"Сега, когато ги поразглеждах, точно все едно с машина на времето се връщам там обратно, всичко каквото тук е показано все едно става на живо", споделя Йосиф Череджийски.

"Когато отидохме там, папата ни беше дал клонка, която беше потопена във вино. Някои бяха притеснени, други бяха много щастливи", спомня си Ива Начева.


"Броеницата от папата, която ни дадоха от първото причастие, за мен е доста специална. Папата беше доста щастлив, когато ни видя всички в църквата", разкри Милко Павлов

"Чувствам се с огромен късмет, защото не е нещо да срещнеш папата всеки ден или особено той да ти даде първо причастие", споделя Радослава Павлова.

Папа Франциск отслужи света литургия и даде първо причастие на деца в Раковски

Първото причастие е мотивирало някои от децата да станат помощници в църквата „Успение Богородично“ в село Житница.

"Те са министранти, слуговачи по наше му и всяка неделна литургия, участват дейно в самата литургия, като помагат и според мен това е голяма част от тайнството, което получиха от ръката на папата", обясни Иванка Ташева.

Репортаж на Мариела Хубинова, Виолин Палейков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осветиха копие на чудотворната икона на Свети Георги от Светогорски манастир
Осветиха копие на чудотворната икона на Свети Георги от Светогорски манастир
Масова стачка блокира транспорта в Гърция
Масова стачка блокира транспорта в Гърция