НОВИНИ

Денят на храбростта в София: Без парад, но с авиошоу и тържествен водосвет

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:53, 06.05.2021
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

6 май е Ден на храбростта и празник на Българската армия. Той беше отбелязан с атрактивни демонстрации на военнослужещите в цялата страна. В столицата празникът премина без военен парад, но с традиционния водосвет, артилерийски салюти и авиошоу в небето.

Парад в небето замени парада на площада. За първи път от много години над столицата прелетяха не само хеликоптери и изтребители, но и щурмоваците Су-25, които дълго време бяха приземени. На площада имаше само водосвет на бойните знамена и знамената светини на българската армия. Имаше още марш на представителните части и беше без официални обръщения и слова.

За първа година капитан Иван Кирчев не е нито в строя, нито сред публиката на площада. Младият пилот осъществи поредната си мечта. Той е зад щурвала на военния Кугър, който развя националния флаг в небето над София.

"Вълнувам се. За първи път ми е тази година. Отговорност е и чест за мен. Като бях малък винаги присъствах на парада. Винаги го гледах отдолу. Тази година за първи път отгоре", сподели капитан Иван Кирчев, пилот.

20 артилерийски салюта и националният химн дадоха началото на тържественото отбелязване на Деня на храбростта в София. Почетният строй на представителните части беше приет от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Заради пандемията парадът беше отменен, но беше спазена традицията и Мелнишкият епископ Герасим отслужи водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

"Има много воини, които са просияли в светостта и са станали светии. Един от тях е Св. Георги, може би най-яркият пример. За това той е избран за патрон на Българската армия и не само. Това е един изключително голям застъпник за България и за Българската армия", изтъкна Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

В специално видеообръщение президентът Румен Радев подчерта, че малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език през векове на изпитания.

"Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: "За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!", споделя един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединение. В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението. Скъпи съотечественици, Нека закрилникът на Българската армия Свети Георги Победоносец да бди над вас, вашия дом и нашата Родина", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Във Фейсбук профила си премиерът в оставка отбеляза, че да пазиш честта на българската армия означава да защитаваш българската държавност.

Вицепремиерът и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов подчерта, че за четири години в армията е започнала решителна модернизация и тя вече е привлекателна за младите хора.

"Както беше казал Наполеон преди много години, един морално подготвен войник се равнява на шест физически подготвени. Разбира се, бяха проведени много учения, бяха отделени средства за учения както национални, така и международни. Цялата тази техника, която видяхте днеска, самолетите, преди 4 години нямаше толкова летящи хеликоптери и самолети", заяви Красимир Каракачанов - министър на отбраната в оставка.

Вместо парад Военновъздушните сили предложиха истинско шоу в небето над София. Майсторство показаха пилотите на Кугър и Пантер, на Пилатус, Спартан и Су-25. Трите изтребителя МиГ-29 поставиха финала на тържествата в столицата.

Липсата на парад беше причина много хора да влязат в различните поделения на армията, където видяха демонстрация както на техника, така и на бойни умения.

Репортаж на Иво Никодимов и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Батаев ще се бори за олимпийска квота в "Арена Армеец"
Ахмед Батаев ще се бори за олимпийска квота в "Арена Армеец"
ГЕРБ оттегли кандидата си за председател на ЦИК, президентът свиква нови консултации (Обобщение)
ГЕРБ оттегли кандидата си за председател на ЦИК, президентът свиква нови консултации (Обобщение)