НОВИНИ

ЦИК официално има нов председател (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:06, 07.05.2021
Чете се за: 09:15 мин.
У нас
Слушай новината

Камелия Нейкова ще е новият председател на Централната избирателна комисия. Кандидатурата беше предложена от партия "Има такъв народ". Партиите бяха на консултации при президента и днес, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената кандидатура на юриста Красимир Ципов. Новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство каза Нейкова, а президентът Румен Радев я попита дали новата комисия ще може до юли да подготви изборите.

От втория път - ЦИК официално има своя нов председател и това е Камелия Нейкова. До това решение се стигна след серия от остри реплики между политическите формации на консултациите при президента Румен Радев.

Чуха се обвинения към ГЕРБ-СДС, че бягат от отговорност, а от партията на Бойко Борисов репликираха, че останалите формации са постигнали съглашателство помежду си.

В крайна сметка, Мая Манолова за първи път спомена името на Нейкова и след като и останалите формации обсъдиха дали биха го подкрепили, от "Има такъв народ" официално предложиха нейната кандидатура.

Коя е Камелия Нейкова?

Президентът Румен Радев поздрави Десислава Атанасова, че отстояла кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК и упрекна премиера в оставка Бойко Борисов.

Точно така трябва да се бори лидера на всяка парламентарна група. Но за съжаление и вие и вашите симпатизанти бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна, заяви Радев.

Десислава Атанасова отговори, че кандидатурата е оттеглена по молба на самия Ципов.

Считам, че е некоректно да ползвате мен като председател на ПГ по отношение на твърдения за отговорността, заяви Атанасова.

От "Има такъв народ" посочиха, че ГЕРБ поставили останалите формации пред лек абсурд.

Вие познавате г-н Борисов, не аз, искам да му благодарите от името на "Има такъв народ", че доказа, че за него демокрацията не струва и пет пари, защото той заяви, че логиката на демокрацията изисква председателят на ЦИК да е от най-голямата група, т.е. ГЕРБ, каза Тошко Йорданов.

ГЕРБ оттегли кандидата си за председател на ЦИК, президентът свиква нови консултации (Обобщение)

И останалите партии коментираха предложената и след това оттеглена кандидатура на ГЕРБ-СДС.

Ние поддържаме свое становище, че е неприемлив кандидат от ПП ГЕРБ за председател на ЦИК, каза Иван Иванов от БСП.

Притеснителни са мотивите, с които се оттегля посочената кандидатура, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Това, че една партия е получила най-много гласове, съвсем не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея на практика да не може да се работи по един нормален начин, каза Христо Иванов от "Демократична България".

Ако депутатите от ГЕРБ доброволно са се превърнали в заложници на своя лидер, то не виждам никаква причина останалите парламентарни групи, да се подлагаме на това, каза Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

Николай Хаджигенов: Камелия Нейкова е единствената професионална кандидатура

След анализ на ситуацията, президентът попита:

Има ли партия, която да прояви смелост и отговорност, и да не абдикира?

"Има такъв народ" също попитаха може ли ЦИК да се състави без председател.

Назначаване на комисия без председател съгласно действащия Изборен кодекс, не е възможно, обясни проф. Емилия Друмева.

В крайна сметка, конкретно име - това на Камелия Нейкова, предложена в ЦИК от "Има такъв народ", се чу за пръв път от друга формация:

Ако вървим към обединяване - Камелия Нейкова би била добрият избор, смята Мая Манолова.

Виктория Василева от "Има такъв народ" предложи официално Камелия Нейкова за председател на ЦИК.

Нейкова получи подкрепа за председателския пост и от БСП, ДПС и "Демократична България". След края на консултациите от ГЕРБ-СДС се усъмниха в предварителни договорки.

Има тотален синхрон в останалите политически сили. Г-н Тошко започна да говори от името на ГЕРБ, представете си - да беше говорил от името на лидера си, който нито сме го виждали, нито сме го чували, дори на работа не идва, коментира Десислава Атанасова.

ГЕРБ видяхте какво направиха, вкараха всички в процедурен абсурд. Трябваше или да се блокира избора на ЦИК и да се явяваме със старата или да се забавят изборите, заяви Тошко Йорданов.

ГЕРБ продължават с тактиката да бламират всеки възможен процес и че г-н Борисов превръща демократичния процес, самата перспектива за провеждане на избори в заложник на личното си оцеляване, каза Христо Иванов от "Демократична България".

Христо Иванов: Не е имало предварителен консенсус за избора на председател на ЦИК

Разпускането на Парламента, назначаването на служебно правителство и началото на работата на ЦИК ще бъде в следващата седмица, обяви президентът Румен Радев и се мотивира:

Вие можете ли преди още да е издаден указа да подготвите избори за четвърти юли - просто не виждам такава възможност. Вие сте не само нови като състав, но имате да изпълнявате нови положения в закона, които са много предизвикателни, каза президентът.

Новият състав на ЦИК ще бъде назначен с указ на президента.

С над 18-годишен юридически стаж и дългогодишен опит в изборната администрация и при провеждането на вотове и референдуми Камелия Нейкова беше логичният избор за председател на ЦИК от квотата на "Има такъв народ", след като ГЕРБ оттегли своя кандидат.

"Поемам отговорността ЦИК да се справи с предстоящите предсрочни парламентарни избори, включително като приложи новите изменения на ИК такива, каквито законодателят ги е приел", каза Нейкова.

Един от най-силните защитници на машинното гласуване, сега на Нейкова се пада отговорността да организира първия изцяло безхартиен вот.

"Привърженик съм като избирател на машинното гласуване. Познавам и технологията на машината и самия процес, така че съм привърженик на машинното гласуване. Един избирател дори да не е виждал машина, смятам ще се справи доста бързо. Машините не позволяват да има недействителни бюлетини, които пък до голяма степен в предходни избори са отчитани с висок показател", казва тя.

При технически проблем с някоя от машините, вотът ще продължи с хартиени бюлетини, обясни Нейкова: "В Изборния кодекс е предвидени във всички секции за машинно гласуване да имат отпечатани бюлетини, равни на броя на избирателите в тези секции. Така, че правото на гласуване на избирателите няма да бъде ощетено".

Според Нейкова ЦИК ще се справи с логистиката на машините в чужбина.

"И тук разчитам изключително много на взаимодействието с МВнР, с дипломатическите и консулските представителства и Министерския съвет като цяло, на които пък е възложено с промяна на ИК съхранението на машините."

Попитана дали отново ще се допусне карантинирани да не могат да гласуват, както се случи на 4 април, тя каза, че с промяна в Изборния кодекс този проблем е решен. Молба за посещение от мобилна урна ще може да се подава и в самия изборен ден.

Репортери: Милена Кирова, Николай Минков

Снимка: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по ревизия изслушва бизнесмените Илчовски и Ангелов
Комисията по ревизия изслушва бизнесмените Илчовски и Ангелов
Седем двойки щъркели търсят осиновители в с. Баничан
Седем двойки щъркели търсят осиновители в с. Баничан