НОВИНИ

Нови швейцарски гвардейци положиха клетва за вярност към папата във Ватикана (Снимки)

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:28, 07.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Европа
Слушай новината

Папа Франциск приветства новите швейцарски гвардейци, които положиха клетва. Така те станаха част от гвардията, която охранява папата и Ватикана. Церемонията се проведе снощи при спазване на всички мерки срещу коронавируса.

Избраниците са 34. Те отговарят на критериите - да са швейцарски граждани, католици, невстъпили в брак, високи над 1,70 метра, на възраст между 19 и 30 години. И още - да са смели, силни и верни - такава е била волята на папа Юлий II, когато основава швейцарската гвардия през 1506 година.

Службата им ще е най-малко 26 месеца - това е задължителният срок.

"Искам да поздравя всички вас, братя и сестри, и да изразя най-дълбоката си признателност. Ще продължа да подкрепям вашия син или брат и да се моля за него", каза полковник Кристоф Граф, командир на Швейцарската гвардия.

В двора на апостолическия дворец Сан Дамазо във Ватикана в присъствието на представител на папата и на своите семейства, но без публика, заради мерките срещу COVID-19, те изрекоха клетвата за вярност към Главата на Римокатолическата църква.

Най-малката армия в света наброява 135 военнослужещи с живописни униформи от времето на Ренесанса. Те отговарят за преминаването през входовете на Ватикана, осигуряват реда, но и отговарят на въпросите и големия интерес на посетителите. Затова и папа Франциск вчера заяви, че тяхната вежливост и готовност да помагат са красив знак за гостоприемството на църквата.

Клетвата се провежда на 6 май, в знак на почит към 147 швейцарски гвардейци, загинали на тази дата през 1527 г., защитавайки папа Климент VII.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отломка от китайска ракета се насочва към Земята
Отломка от китайска ракета се насочва към Земята
Обявиха номинациите за "АСКЕЕР" 2021
Обявиха номинациите за "АСКЕЕР" 2021