НОВИНИ

С поредица от скандали приключи последното заседание на 45-ото Народно събрание

Александър Марков
от Александър Марков
17:22, 07.05.2021 (обновена)
Чете се за: 11:07 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С поредица от скандали приключи последното заседание на 45-тото Народно събрание. Депутатите не успяха да постигнат съгласие за индексация на пенсиите до края на годината и за създаване на анкетна комисия за "Росенец", а премиерът в оставка и министрите му така и днес не отидоха в пленарната зала.

Последното заседание на Парламента ще бъде запомнено без съгласие, без компромиси и със скандали. Очевидно партиите вече се готвят за предизборната кампания.

Още от сутринта дебатът беше да бъде ли разгледано предложението на БСП за индексация на пенсиите и на ИМВ - за 50 лв. добавки, както и за създаването на анкетна комисия "Росенец".

БСП настоя в залата да бъдат извикани и членовете на Министерския съвет, които да отговарят на над 100 въпроса. Решението беше подкрепено от залата, кабинетът, обаче, така и не отиде в Парламента.

Депутатите отхвърлиха решението на Здравната комисия по предложение на БСП Министерският съвет да проучи възможността за купуване на руската ваксина "Спутник V".

Единственият въпрос, по който имаше съгласие, е, че парламентът е предизборен и служи повече за предизборни послания, отколкото за реални решения.

Още в началото на пленарния ден БСП поиска въпросът за индексация на пенсиите да бъдат разгледан днес. Последва искане на Демократична България това да стане и по точката за създаване на комисия по случая "Росенец".

"В сряда прекратихте заседанието по средата на процедура за гласуване на второ четене за преизчисляване на пенсиите. Правя отново предложение да започнем с това", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Настоявам да бъде разгледана точка три, създаването на комисия за разследване на анклава Росенец да бъде разгледана на днешното заседание. Знам, че има парламентарни групи, които страшно много се притесняват от това да минат през този лакмус как ще гласуват за създаването на такава комисия. Виждам, че групата на ГЕРБ се вълнува много. Вие също, господа и дами, имате предложение за такава комисия. Хайде сега малко по-смело, моля ви, госпожо председател, не изхвърляйте от дневния ред комисията за Росенец. Това е особено важно", каза Антоанета Цонева от "Демократична България".

Председателят на парламента Ива Митева обясни, че това би нарушило правилник, след като точките не са разгледани в сряда.

"Не мога да нарушавам правилника! Всички ме призовавате от първия ден да спазвам правилника", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

Последваха обвинения от Демократична България, левицата и "Изправи се! Мутри вън!" към председателя, ГЕРБ и ДПС.

"Вие обслужвате да не се гледа нито 50 лева за пенсионерите, нито Росенец, нито за полицейското насилие. И вие променяте целия дневен ред", каза Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!".

"Аз прилагам правилника. Ако смятате, че правилника, който е с ранг на закон не трябва да се прилага, нека да работим по ад хок правила тогава", каза председателят на парламента Ива Митева.

"Никога, никога извън срядата не е продължавал дневният ред, т.е. привилегията на опозицията да предлага един закон, който не се подлага на гласуване като дневен ред, а се гледа задължително, дори сме имали случаи по средата на закона да свърши. ДПС ще гласува "за" и иска Комисия Росенец", каза Йордан Цонев от ДПС.

"Всъщност днешното представление тук няма нищо общо с реалността и живота. Нито една от комисиите, за които тук някой говори, ще има по-дълъг живот от 24 часа. Нито една от тия комисии. Поради простата причина, че президентът ни увери, че на 11 май разпуска парламента", каза Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

"Имаме цялото парламентарно време да допуснете до гласуване преизчисляването на пенсиите. Недейте зад процедурни тарикатлъци да криете новото мнозинство в този парламент от Слави Трифонов, ГЕРБ и ДПС. Допуснете до гласуване, защото в сряда заседанието беше прекъснато и продължаваме по същия дневен ред", каза Филип Попов от БСП.

"Няма да го допусна, защото е приключила точката в сряда", каза Ива Митева.

"Нека да е ясно кой саботира помощите за възрастните хора. Нека да е ясно. Да може да се каже, а не да се слушат инсинуации, лъжи и неверни твърдения от придворните на ГЕРБ сайтове и медии. Така че ние сме внесли предложение, нека парламентът се произнесе за това да получават ли пенсионерите 50 лв. до края на тази година. Ние настояваме това да се случи", каза Мая Манолова.

"Демократична България" се опита да успокои страстите.

"Дайте наистина да влезем във формат, който може по-професионално да изговорим тази тема и да решим можем ли да направим нещо или не и да продължим в някакъв нормален дневен ред, а не по този начин като някакъв, извинявам се, ама изглежда като маймунарник", каза Христо Иванов от "Демократична България".

След едночасов председателски съвет стана ясно, че индексацията на пенсиите няма да бъде разгледана като точка, нито ще бъде създадена комисия за Росенец. Със скандали беше съпроводен и дебатът да бъде ли упълномощен Министерски съвет да преговаря и за руската ваксина "Спутник V", каквото предложение направиха от БСП. ГЕРБ заявиха, че решението е лобистко и "Спутник V" няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

"Mоже да е добра, а може да не е. Ние не знаем това със сигурност. Европейската агенция по лекарствата не е проверила и потвърдила качествата ѝ. Апелът ми към вас е за още търпение. Нека европейският регулатор по лекарствата се произнесе", каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Всички ваксини, четири, които са на територията на ЕС, одобрени от FDA, бяха одобрени под условие. Под условие. Европейският комисар по здравеопазване, който буквално заяви, че всяка държава в условие на извънредно законодателство, може да вземе решение да преговаря със страна производител, независимо коя е тя, за интереса на своята нация, даваше възможност и в предишния парламент, и в този да бъде взето това решение", каза Георги Михайлов от БСП.

ДПС и "Демократична България" отказаха да подкрепят решение за руската ваксина с аргумента, че българската лекарствена агенция не може да докаже дали "Спутник V" е безопасна и че ако Парламентът вземе такова решение, то би било в разрез със Закона за лекарствените продукти.

"От страна на министерството и Изпълнителната агенция по лекарствата, не може да се поеме такава отговорност да се каже гарантира ли се безопасността на съответната ваксина, то тогава проф. Михайлов и проф. Чорбанов, кой поема тази отговорност? Може би вносителите имат идея да запишат в проекта за решение да добавят, че отговорността се поема от парламента", каза Джевдет Чакъров от ДПС.

"Това, което ние отстоявахме там, е да спазваме законите, което значи всички закони и да не се опитваме да правим геополитика, а да направим така, че българските граждани да имат достъп до ефикасни и безопасни ваксини. Това може да стане, ако може Агенцията ни да направи такъв ревю, нещо, което не е възможно, поради което единствената възможност така, както Германия и Франция между другото, и те не си правят национални процедури и те изчакват процедурата на Европейската агенция да приключи, защото тя вече, за разлика от предишно внесения проект, когато Европейската агенция не е разглеждала този въпрос, вече тази ваксина е в процедура, т.е. само остава да се получат резултатите", каза Александър Симидчиев от "Демократична България".

"Има такъв народ" застанаха зад БСП.

"Ситуацията действително е екстреман, не става дума за одобрение на аспирин и аналгин и спазването на законите на ЕМА. Нека не забравяме, че всяка една държава поема индивидуално отговорност за ваксините и затова всеки ваксиниран подписва информирано съгласие, че препаратът не е преминал през всички тестове", каза Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

От БСП предложиха също така Министерският съвет да се яви на парламентарен контрол.

"Министрите са още министри. Те трябва да отговорят на над 100 въпроса. Всеки петък има контрол. Премиерът трябва да дойде да отговаря", каза Георги Свиленски от БСП.

"По отношение на контрола министрите имат право да отлагат, съгласно изискванията на правилника. Те са посочили основателни причини за това", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

Депутати гласуваха специална процедура да извикат кабинета за извънреден отчет.

"Пътуват ли МС? Тези хора могат да бъдат доведени и по други начин", каза Георги Свиленски.

"Аз лично също ще се обадя в кабинета на премиера и ще ви информирам", заяви Ива Митева.

Кабинетът в крайна сметка не се яви в залата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха номинациите за "АСКЕЕР" 2021
Обявиха номинациите за "АСКЕЕР" 2021
Бойко Борисов участва онлайн в Срещата на върха в Порто
Бойко Борисов участва онлайн в Срещата на върха в Порто