НОВИНИ

Румен Радев: Новата ЦИК започва работа следващата седмица

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 07.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия", заяви президентът Румен Радев по време на изслушаването на членовете на ЦИК.

"ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро", допълни Камелия Нейкова.

По думите ѝ на новата Централна избирателна комисия ѝ предстои усилена работа още в първата седмица.

"Според мен новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство. Аз съм привърженик на машинното гласуване, улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е", каза още Камелия Нейкова.

"Аз също съм привърженик на машинното гласуване, но има рискове - това са логистиката, сертифицирането. Ползите са огромни - да се преборим с недействителните бюлетини, машините помагат да се реши корпоративният вот", отбеляза президентът Румен Радев.

Според него въпреки това трябва да се минимизира рискът, който носят машините по време на изборния процес.

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване. Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и добра информационна кампания. Не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен. В ЦИК не сме и не бива да бъдем партийни представители, трябва да проведем изборния процес справедливо и в интерес на всички", добави Цветозар Томов от "Демократична България".

"Има уредба карантинираните лица да гласуват в мястото, където са поставени под карантина или в задължителна изолация", заяви в отговор Камелия Нейкова.

"Тази комисия ще бъде поставена пред сериозни предизвикателства, не чух как ЦИК ще облекчи изборния процес на избирателите. Машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност, тъй като голяма част от гражданите няма да го припознаят, надявам се да бъда опроверган", каза още Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Имаше нескрито съглашателство за избор на председател на ЦИК
Десислава Атанасова: Имаше нескрито съглашателство за избор на председател на ЦИК
Тошко Йорданов: Безотговорни има само от една политическа партия
Тошко Йорданов: Безотговорни има само от една политическа партия