НОВИНИ

Владимир Николов: За последните години клубният ни волейбол много се разви, на 6-о място сме в Европа

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:39, 20.10.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
владимир николов последните години клубният волейбол разви сме европа
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Двамата съпрезиденти на волейболния Левски София Владимир Николов и Давид Давидов дадоха днес съвместна пресконференция, на която говориха за триумфа на "сините" преди седмица в турнира за Суперкупата, стартът на новото първенство, както и развитието на клубния волейбол у нас.

Бившият активен състезател Владимир Николов сподели, че е изключително радостен от спечеления трофей и допълни, че това дава увереност на всички в клуба, че вървят по правилния път.

"Суперкупата ни донесе изключителна радост, защото успяхме да я спечелим по начина, който смятаме, че е правилен. Когато се захванахме с този проект, в първите две години не разбирах как ще постигнем резултати. Благодаря на партньорите ни за постоянството и упорството. Спечелихме с кадри, които са произведени в клуба. Имаме само трима състезатели, които не са юноши на Левски. За нас е важен начинът, по който играе отборът - с настроение, с радост. В нито един момент не престава да се бори", заяви Николов.

"Въпреки самочувствието ми, че разбирам от волейбол, години наред резултатите ни се изплъзваха. Сега обаче дойде и успехът, като с него идва увереността, че това е пътят. Спечелването на Суперкупата е важно и от възпитателна гледна точка - младите състезатели ще повярват на треньорите, че могат да постигнат всичко. Възрастта не е порок и това, че са млади, не означава, че не могат да печелят. Тепърва пред тях ще се откриват нови възможности", допълни той.

Волейболната легенда коментира още и моментното състояние на клубния волейбол у нас и как конкуренцията допринася за развитието на младите състезатели.

"За последните 7 години клубният ни волейбол много се разви. Наскоро си говорихме с експерти на световното първенство в Бахрейн, като българското първенство вече е на шесто място в Европа - като ниво, качество, заплащане. Когато започвахме, ни нямаше на картата. В шампионата ни има скъпоплатени чужденци - състезатели и треньори. Саби, Баранович, Масари са бивши национали на Италия. Само ще спомена, че Максим Сапожков е руски национал, който мина през Монтана, а сега играе в италианския Модена. Конкуренцията е голяма, спокойна мога да кажа, че в България има 7-8 отбора, които са над средно европейско ниво. Това е и много благодатна почва за развитието на младите момчета, които имат възможност да играят редовно срещу готови, завършени и опитни състезатели", сподели президентът на ВК Левски София.

Накрая бившият капитан на националния отбор по волейбол разкри, че би му се искала ввъв водещите клубове у нас да има млади състезатели, които да играят редовно.

"Няма нужда всички отбори в България да следват нашата стратегия, тя не е и лесна. Ние имаме девет собствени състезатели под 20 години. Бих бил щастлив в Хебър, който е отбор, направен за успехи в Европа, да играе редовно едно младо българско момче около 20 години. Да играе, без да пречи. Ако има две такива момчета в Дея и още няколко в ЦСКА, то ще има чудесна база за националния отбор", завърши Владимир Николов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тетрадки с имена и парични суми са иззети от магазини в Сливенско по подозрения за купен вот
Тетрадки с имена и парични суми са иззети от магазини в Сливенско по подозрения за купен вот
Предадоха на съд шофьор, седнал зад волана с 4,58 промила алкохол в кръвта
Предадоха на съд шофьор, седнал зад волана с 4,58 промила алкохол в кръвта