НОВИНИ

ВМА с нова апаратура за щадяща чернодробна хирургия

вма нова апаратура щадяща чернодробна хирургия
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 03.06.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Специалистите от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА вече разполагат с апаратура от най-висок клас, осигуряваща прецизен контрол на работа, по-ефективни и щадящи манипулации върху черния дроб.

Това е първата ултразвукова хирургична аспирационна система за чернодробни операции CUSA, която ограничава кървенето, като запазва съдовете и другата здрава тъкан, поясни проф. Никола Владов, ръководител на клиниката.

CUSA намалява загубата на кръв по време на процедурата, прецизно поддържа целостта на кръвоносните съдове, без да ги уврежда, гарантира безопасност без да се удължава времето на операцията.

Множество са ползите за самия пациент при различните оперативни процедури: използва се както при „безкръвни”, така и при отворени операции, нямалява големината на оперативните рани, както и нуждата от кръвопреливане, намалява броя на усложненията и намалява продължителността на болничния престой, поясни още проф. Владов.

Тази система е създадена за прецизна и атравматична чернодробна хирургия, включително за отстраняване на доброкачествени и злокачествени тумори, отстраняване на други нежелани тъкани, при чернодробни трансплантации и при детски оперативни интервенции.

Оптимизира отстраняването на тъканите с мощна аспирация. Позволява прецизна обработка на чернодробната повърхност и възможности за своевременно кръвоспиране. Дава възможност за специален режим на работа по време на операции при циротично преустроен черен дроб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват Центъра за бездомни в "Захарна фабрика" след протест в квартала
Закриват Центъра за бездомни в "Захарна фабрика" след протест в квартала
Младеж се подвизава като съдебен заседател в Шумен, Италия го издирва за кражба
Младеж се подвизава като съдебен заседател в Шумен, Италия го издирва за кражба