НОВИНИ

Внесоха в КЕВР предложенията за промяна в работата на енергийния пазар

внесоха кевр предложенията промяна работата енергийния пазар
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 07.10.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Българската независима енергийна борса (БНЕБ), по препоръка на Министерството на енергетиката, внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за промени в Правилата за работа на организиран борсов пазар, които предвиждат премахване на „застраховка-гаранция“ като вид обезпечение на пазарен сегмент „Двустранни договори“.

По този начин на всички борсови сегменти ще продължат да бъдат изисквани обезпечения под формите на паричен депозит и банкова гаранция, или комбинация между тях. Това е и една от мерките, които правителството предложи на 27 септември, за овладяване на кризата с цените на електроенергията. Целта е тя да бъде внедрена максимално бързо в дейността на борсовия оператор.

„Промяната в правилата за работа на борсовия пазар ще съдейства за повишаване на прозрачността и за подобряване на функционирането му. Това е част от комплекса мерки, които предлагаме в защита на бизнеса от повишаващите се цени на електроенергията“, каза енергийният министър Живков.

„Правим всичко, което е в правомощията и възможностите на борсовия оператор, за да улесним търговските участници, да имаме по-ефективна и сигурна търговия на борсата, и най-важното - в резултат на това да има реална полза за потребителите на електрическа енергия в страната ни“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Мотивите за внесеното в КЕВР предложение са повишаване на защитата на добросъвестните и спазващите правилата търговски участници, които, при евентуално неизпълнение на задълженията на насрещната страна, ще могат по-лесно и по-сигурно да удовлетворят своите финансови претенции от обезпечението, което са изискали да бъде предоставено.

Предстои предложението да бъде обсъдено от КЕВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов поиска информация как са закупени автомобили на Бюрото за защита на свидетели
Янаки Стоилов поиска информация как са закупени автомобили на Бюрото за защита на свидетели
Разкриха високотехнологична наркооранжерия в град Левски
Разкриха високотехнологична наркооранжерия в град Левски