НОВИНИ

"Внимание! Опасност от падащи от въздуха обекти" - румънци получиха предупредителни съобщения заради руски дронове

внимание опасност падащи въздуха обекти румънци получиха предупредителни съобщения заради руски дронове
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:59, 27.09.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти получиха през изминалата нощ жителите на северната част на румънския окръг Тулча чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като група дронове е била забелязана да се насочва към цели на украинска територия, разположени по границата с Румъния, предава Диджи24. Двама души са подали сигнал на единния номер за спешни повиквания 112. Едното обаждане е било с цел искане на повече информация, при второто позвънелият е съобщил, че е чул експлозии в северната част на страната, които са идвали от украинска територия.

От Инспектората за извънредни ситуации в окръг Тулча уточняват, че всеки гражданин, който се почувства в опасност или забележи нещо необичайно, може да се обади на единния номер за спешни повиквания 112, за да поиска подкрепа или помощ.

"Зоните, към които са насочени атаките на Руската федерация, са на територията на Украйна, на късо разстояние от границата с Румъния, и по този начин има възможност определени обекти да паднат на румънска територия в резултат на отговора на украинската армия. Още веднъж изясняваме за спокойствие на хората, живеещи в северната част на окръг Тулча, но също и за тези, които пристигат в тази област като туристи, че не се атакуват цели или райони на румънска територия", се посочва в позиция на Инспектората за извънредни ситуации в окръг Тулча.

Румънското въздушно пространство вероятно е било нарушено за по-малко от три минути по време на руската атака с дронове от изминалата нощ срещу цели в Украйна, съобщиха междувременно от Министерството на националната отбрана на Румъния. От ведомството уточняват, че са изпратили четири бойни самолета (два F-16 и два F-18), които да наблюдават атаката по въздух, а военни търсят възможни фрагменти от летателните апарати.

На 24 септември няколко фрагмента от руски дрон "Геран 2" бяха открити от екипи на Министерството на националната отбрана на Румъния и Румънската разузнавателна служба извън населения периметър на община Плауру в източния окръг Тулча. Малко по-рано през септември Комисията по отбрана на румънския Сенат започна обсъждания с представители на Министерството на националната отбрана за промени в законодателството, които да позволят на румънската армия да сваля дронове, които влизат без разрешение във въздушното пространство на страната.

Румъния, която е член на НАТО, има 650 км обща граница с Украйна. На румънска територия вече няколко пъти падаха останки от руски дронове след атаки по пристанищна и гражданска инфраструктура от украинската страна на река Дунав.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Бен Шелтън е на четвъртфинал в Токио
Шампионът Бен Шелтън е на четвъртфинал в Токио
Рекорден брой удавници по Южното Черноморие това лято
Рекорден брой удавници по Южното Черноморие това лято