НОВИНИ

Водата в Карловско остава негодна за пиене, започва дезинфекция в пострадалите села

щетите наводнението карловско надхвърлят млн
bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 12.09.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава работата по отстраняване на щетите от голямото наводнение в Карловско.

Водата в цялата община остава негодна за пиене и готвене, а употребата ѝ е позволена само за битови нужди. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването.

От днес започва поетапна дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове в селата Богдан, Каравелово и Слатина, за да не се допусне разпространение на заразни болести, съобщават от общинския кризисен щаб.

Повече от 113 единици едро, средно и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина.

В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 28 камиона, 13 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 4 фадроми, 8 верижни багера, 4 щипки, 20 резачки, 27 бобката и др.

На терен вчера в засегнатите села бяха над 1000 души доброволци от цялата страна, както и 111 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 22-ма служители в общинската администрация, съобщават от кризисния щаб. През целия ден работи и разпределителният център в сградата на община Карлово.

Усилията на щаба са насочени на първо място към разчистване и укрепване на речните корита в засегнатите села. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени. Продължава разчистването на улиците и частните дворове.

По разпореждане на кмета д-р Емил Кабаиванов са спрени всички отпуски на служителите в община Карлово. Кризисният щаб на Община Карлово е в 24-часов режим на работа, като вчера проведе заседание в присъствието на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев.

От щаба призовават доброволци от цялата страна да се свържат с Кризисния щаб и да вземат участие в дейностите по възстановяване на засегнатите села.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане – 44 51 00

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгиец триумфира в 77-ото издание на колоездачната Обиколка на Испания
Белгиец триумфира в 77-ото издание на колоездачната Обиколка на Испания
Ювентус стигна само до равенство със Салернитана след късна драма с ВАР
Ювентус стигна само до равенство със Салернитана след късна драма с ВАР