НОВИНИ

Воден режим без вода?

Кога и как ще се реши проблемът с безводието в Кочериново?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
07:42, 02.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Месеци наред безводие мъчи жителите на община Кочериново. Въпреки обявения воден режим по няколко часа на ден, дори и в този часови диапазон хората вода по чешмите си нямат.

Единадесет са населените места в община Кочериново, които през летните месеци са с проблемно водоподаване.

"БНТ: Имате ли вода тази сутрин?
- Не. Снощи към 19.00 часа дойде водата и в 23.00 ч. вече нямаше. Тази сутрин нямаше капка вода. Много зле. Като през последните две седмици, общо 3 дни ако сме имали вода. Миналата седмица от събота до петък една капчица не беше потекла. Опитваме се от уличните чешми да напълним туби, всеки купува от магазините вода. И много трудно. Изключително трудно за всеки един човек от населените места на общината. Надяваме се проблемът да бъде решен, защото вече хората са изнервени, изтощени от това нещо", коментира Кирилка Вучкова - жител на Кочериново.

Масови протести се организират заради водния режим.

"От 20 години имахме проблем, той се реши донякъде, но сега - от 20 дни - пак сме зле с водата, имаше моменти, когато 3 дни нямахме вода. А вода в гората, в планината - има. Или това, има една дума, където се казва - във вода газиш, но жаден ходиш. Проблемът при нас не е, че няма вода, както на други места масово, а имаме проблем с организацията на използване на водата. И имам предвид, в община Рила, те хората там нямат водомери. В нито една къща. Водата тече постоянно, напояват градини. Прелива, изтича в реката, а тук при нас има по-малко. Водопроводът е общ. Рила е едно населено място. 1200 - 1300 човека. Кочериново са 11 населени места. Отделно даваме за Бобошево. И водата, която е 200 литра, за Рила е 3/4. И на всичкото отгоре има байпасове по трасето и допълнително взима. И тук при нас не достига водата. А не, че няма", обобщи Симеон Бозолайски - жител на Кочериново.

"Мисля, че като е толкова малко, а водопроводът един, защо няма режим за всички селища, и за община Рила, и за община Кочериново. Един водопровод, един резервоар, граждани на една държава. А пък едните имат непрекъснато, а на другите препоръката е да икономисват. Какво да икономисваме, като няма", чуди се Кирил Кирилов, жител на Кочериново.

"БНТ: Защо всъщност липсва вода в Кочериново?
- Отговор от местната власт няма. Единственото, което правим, е в момента с срещите, които се провеждат между кмета на общината Станислав Горов и Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Благодарение на тази добра комуникация между двете страни днес ще се проведе и друга среща, на която ще се разисква именно този проблем с липсата на вода в град и община Кочериново. На 28 август кметът на общината проведе среща с представители на МРРБ, след която среща е последвала и такава между МРРБ и ВиК Холдинг. Надяваме се, след тази усърдна работа на кмета, наистина да има вода в общината за всички нас, защото е много тежко", коментира Ива Черногорска - заместник кмет на община Кочериново.

Вижте прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захари Сираков: Радващо е, че и с 10 човека опитваме да побеждаваме
Захари Сираков: Радващо е, че и с 10 човека опитваме да побеждаваме
Джордж Клуни и Брад Пит предизвикаха фурор на премиерата на "Вълци единаци" във Венеция (СНИМКИ)
Джордж Клуни и Брад Пит предизвикаха фурор на премиерата на "Вълци единаци" във Венеция (СНИМКИ)