НОВИНИ

Водите на Големия бариерен риф са най-горещите от 400 години насам

водите големия бариерен риф били горещи 400 години последното десетилетие
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:32, 07.08.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Екология
Слушай новината

Температурите на океана в Големия бариерен риф са достигнали най-високата си стойност от 400 години през последното десетилетие, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Авторите му са установили, че температурата се е повишавала всяка година след 1960 г., но е била особено висока по време на последните епизоди на избелване на коралите. Затоплянето на водите е много вероятно да е следствие от изменението на климата, причинено от човешка дейност, отбелязват изследователите.

Големият бариерен риф, който се простира на 2300 км по крайбрежието на щата Куинсланд в североизточната част на Австралия, е смятан за най-голямата жива структура на планетата. Той е дом на изключително богато биоразнообразие с повече от 600 вида корали и 1625 вида риби.

Избелването на коралите е резултат от повишаването на температурата на водата, което води до изхвърлянето на симбиотичните водорасли, придаващи яркия им цвят. Ако високите температури се задържат, коралите побеляват и умират.

Австралийските изследователи са проучили температурите на повърхността на Коралово море, като са използвали проби от древни корали, за да възстановят стойностите им от 1618 г.

Учените са установили, че въпреки относителната стабилност на температурата преди началото на 20-и век, от 1960 г. морето се е затопляло средно с 0,12 градуса Целзий годишно. По време на последните епизоди на масово избелване - през 2016, 2017, 2020, 2022 и 2024 г., температурите са били още по-високи.

Дори ако коралите могат да се възстановят, все по-високите температури на водата, съчетани с последователни епизоди на избелване, ги подлагат на сериозно натоварване, предупреждават учените.

Тазгодишното избелване - едно от най-тежките и всеобхватни, наблюдавани някога, е причинило екстремни щети на 81% от рифа, сочат последните данни. Едва след няколко месеца учените ще могат да определят каква част от рифа няма да може да се възстанови.

Големият бариерен риф не е включен в списъка на ЮНЕСКО на обектите на световното наследство в риск, въпреки че ООН препоръчва той да бъде добавен, отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Статуята, намерена в Хераклея Синтика, вече е в музея в Петрич
Статуята, намерена в Хераклея Синтика, вече е в музея в Петрич
Париж 2024: Лека атлетика, скок на височина, квалификации, Тихомир Иванов (ВИДЕО)
Париж 2024: Лека атлетика, скок на височина, квалификации, Тихомир Иванов (ВИДЕО)