НОВИНИ

Водният режим на Перник вече е в историята

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
11:52, 24.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Край на водния режим в Перник. Режимът започна през ноември миналата година заради пресъхване на язовир "Студена".

Водната криза беше съпроводена от граждански протести, оставки, арест на екоминистър и изграждане на нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който докара от софийската вода вода в Перник.

Количеството вода в язовир "Студена" е достатъчно, за да може градът спокойно да получава вода от него 24 часа в денонощието. Аварии обаче все още има. Затова ремонтите продължават.

От планираните 60 километра нова водопроводна мрежа - близо 40 % от тези тръби вече са сменени. До есента Перник трябва да бъде с изцяло обновен водопровод. Загубата на водата по трасето все още е голяма, защото при спирането на водата заради ремонти, трябва да се източат големи количества. Крайният резултат ще стане ясен, когато ремонтите приключат окончателно.

Ремонт се прави и на пречиствателната станция - първият етап вече е към своя финал.

Обемът на язовир "Студена" доближава 21 милиона кубични метра, при капацитет 25 милиона.

Проблемът с амортизиралата преносна мрежа и ежедневните аварии обаче остава. За ремонтите в града на общината бяха отпуснати 34 милиона лева от държавния бюджет.

Стефан Кръстев, заместник-кмет на Перник: Бяха планирани за смяна около 60 км водопроводна мрежа. Близо 40% от тези тръби вече са сменени, така че вървим уверено напред и до късната есен или най-късно края на годината би трябвало Перник да бъде град с почти изцяло обновен водопровод.

Въпреки подмяната на голяма част от тръбите, загубата на вода по ВиК мрежата все още е близо 70%.

Инж. Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: При спиране на водата заради ремонтните дейности трябва да се източат големи количества вода. Така че загубите са все още големи.

На този етап промишлената зона няма да използва вода от язовир "Студена".

Инж. Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: Двете предприятия, които ползват промишлена вода са с отделни разрешителни. За тези месеци те са си изградили допълнителни съоръжения и ползват вода от сондажи или от реката, така че те ще преценят дали да искат допълнителни количества вода.

Водопроводът Мало Бучино - Перник ще остане като резервен източник за града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата внесе обвинителнен акт срещу Владимир Каролев
Прокуратурата внесе обвинителнен акт срещу Владимир Каролев
Решено: "Топлофикация-София" връща на клиентите си близо 40 млн.
Решено: "Топлофикация-София" връща на клиентите си близо 40 млн.