НОВИНИ

Военен хеликоптер се включи в гасенето на пожара между пазарджишките села Левски и Елшица

военен хеликоптер включи гасенето пожара пазарджишките села левски елшица
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 08.08.2022 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Голям пожар гори между пазарджишките села Левски и Елшица. Огънят е обхванал и иглолистна гора. На място са екипи на противопожарните служби от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Батак.

В късния следобед в усилията по потушаването на огъня се включи и вертолет с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили. Хеликоптерът Ми-17 е излетял от авиобазата в 17.14 часа. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.

Сигналът за пожара е получен малко след 10.30 часа тази сутрин, а първоначалната информация е била за запалени сухи треви и стърнища в землището на село Левски. Високите температури в комбинация със силен поривист вятър, който бързо мени посоката си, довел до разрастване на огъня.

На този етап няма опасност пламъците да застрашат населени места, съобщиха от полицията. Фронтът на пожара се развива към село Елшица, дори е навлязъл и в горски фонд. Затова на мястото са изпратени 4 противопожарни автомобила и 4 коли с висока проходмост със служители и доброволци. В гасенето участват и работници от горските стопанства в Панагюрище и Пазарджик. Ангажирани са и хора от близките села.

Снимки: РДПБЗН-Пазарджик

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2022“
Започва съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2022“
Израел отвори границата с Газа за хуманитарни нужди
Израел отвори границата с Газа за хуманитарни нужди