НОВИНИ

Военноморското учение "Бриз 2023" ще се проведе от 13 до 22 октомври

военноморското учение бриз 2023 проведе октомври
Снимка: БНТ/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 12.10.2023
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Националното военноморско учение „Бриз 2023”, отворено за участие на чуждестранни военноморски сили, започва на 13 октомври и ще продължи до 22 октомври, съобщиха от щаба на учението. То ще проведе в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България, както и и в райони, които са обявени своевременно.

В 27-oто издание на „Бриз“ ще вземат участие военни кораби, авиация от военноморските сили на България, Албания Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция и Франция. Ще се включат още представители на Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчен център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Щабния елемент за интеграция на силите на НАТО в България NFIU, Съвместното командване на силите, от българските Сухопътни войски, Военновъздушните сили, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Основната цел на учението е да повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни. Планирането на учението, което вече приключи, се извърши под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2023”.

Автор: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Одрин изслуша директора на "Гранична полиция"
Съдът в Одрин изслуша директора на "Гранична полиция"
България ще даде ракети С-300 на Украйна и ще обучава украински пилоти
България ще даде ракети С-300 на Украйна и ще обучава украински пилоти