НОВИНИ

Война или мир: Какво предстои след трусовете в ДПС?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:01, 07.07.2024
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Ден след срещата на Ахмед Доган с депутатите, които изпълниха препоръката му и гласуваха против кабинета "Желязков", Делян Пеевски излезе с позиция, в която заяви, че "Няма тема Доган - Пеевски, има тема Пеевски и дерибеите".

Пеевски отрича да има напрежение между него и Ахмед Доган. Часове по-рано пред Аделина Радева в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на движението Джейхан Ибрямов коментира, че в ДПС няма разрив и разделение, а има напрежение между Доган и Пеевски. Джейхан допусна възможността да има правителство с втория мандат. Така до момента за сътресенията в ДПС не е ясна само позицията на Ахмед Доган.

Репортерът на БНТ Иво Никодимов е край лятната резиденция в Лозенец с последна информация.

"Вече повече от денонощие спекулации дали ще има среща Доган - Пеевски можем да кажем, че в днес тук в лятната резиденция край Росенец не дойде никой от депутатите, които подкрепиха предложението за кабинет "Желязков", въпреки препоръката на Ахмед Доган. Стана ясно от Джейхан Ибрямов, че предстои Ахмед Доган да вземе решения, които да сложат край на напрежението и това се очаквало скоро. В късния следобед Делян Пеевски излезе със своя позиция, в която казва, че никой няма право да го противопоставя с почетния председател на ДПС".

В позицията си Делян Пеевски подчертава, че противопоставяне между него и Ахмед Доган няма и не може да има.

По-рано пред Аделина Радева в "Денят започва" изключеният от групата депутат Джейхан Ибрямов, който е и заместник-председател на партията, заяви, че на вчерашната среща в "Росенец" оставка на Делян Пеевски не е коментирана. А всички структури на Движението са в подкрепа на Ахмед Доган.

Това война ли е между Доган и Пеевски, това, което се случва?

"Да не всяваме страх за война, напрежение - да", категоричен беше Джейхан Ибрямов, зам.-председател на ДПС, изключен от парламентарната група.

"Разрив в ДПС няма. ДПС е цялостна монолитна партия, тя функционира добре, структурите са в добра кондиция, има воля, която изпълнихме на Доган как да гласуваме. А защо другите не са изпълнили тази воля - питайте ги. Имайте предвид, че голяма част от колегите имаха желание да гласуват против, но защо не го направиха нямам обяснение", допълни той.

Според Делян Пеевски обаче напрежението е по съвсем различна ос.

Пеевски пише още, че ще направи всичко, за да приключи тази практика. А дерибеите, както ги нарича той, без да споменава имена, са се изплашили от истинската тема, която е "новото начало". В позицията си той не коментира темата за втория мандат, макар неведнъж да е казвал, че ДПС ще го върне веднага неизпълнен. На обратното мнение са 17-те, срещнали се с Доган вчера, които гласуваха против проектокабинета "Желязков" и които искат да се състави правителство.

"Ако се възстанови диалогът с политическите партии, ако се възстанови диалогът между политиците. Ако се възстанови онова виждане, че трябва да има грижа за хората, за политиките на държавата, за развитието на страната, убеден съм че може да има правителство, което е добра идея с втория мандат, ако бъде изчерпана тази процедура да се премине към третия мандат", каза Джейхан Ибрямов, зам.-председател на ДПС, изключен от парламентарната група.

"Не трябва да се прави разлика между единия и другия и двамата са председатели на ДПС, няма значение кой ще вземе този мандат", завърши той.

Отвореното писмо Пеевски завършва с думите, че ще даде шанс на младите хора и обновлението и с призив за обединение.

"Проблемът е в това дали този мандат да бъде приет и върнат веднага или да се подходи по най-нормалният начин, да се вземе мандата, да се разговаря с политическите партии, да се види какви са стъпките за излизане от кризата, да се върне нормалността в политическия живот и диалог за бъдещето на страната. Това искаме ние в ДПС. Как ще протече процедурата ще видим в идните дни. Би ме разговаряли с всички партии и политици с изключение на "Възраждане" и "Величие", страната да има стабилно управление", уточни Джейхан Ибрямов, зам.-председател на ДПС, изключен от парламентарната група.

Ибрямов заяви още, че от една година колективните органи, които трябва да взимат решения, не работят.

"Централното оперативно бюро не се е събирало нито един път досега. Централният съвет - две заседания, които протекоха в рамките на няколко минути. Нямаше дебат, обсъждания, нямаше тези, за да излезем с обща позиция", каза Джейхан Ибрямов, зам.-председател на ДПС, изключен от парламентарната група.

Изключеният депутат посочи и че предстои изявление на Доган.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

По темата работиха: Виолета Русенова, Десислава Маркова и Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейт Кипиегон подобри собствения си световен рекорд на 1500 м на Диамантената лига в Париж
Фейт Кипиегон подобри собствения си световен рекорд на 1500 м на Диамантената лига в Париж
Карлос Алкарас продължава похода към защитата на титлата си от Уимбълдън
Карлос Алкарас продължава похода към защитата на титлата си от Уимбълдън