НОВИНИ

Войната: Битката за Северодонецк се превръща в една от най-кървавите в конфликта

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:46, 11.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
войната битката северодонецк превръща една кървавите конфликта
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В 108-ия ден от войната в Украйна продължава битката за Северодонецк.

С много жертви и от двете страни, тя се превръща в една от най-кървавите в конфликта. Според кмета Александър Стрюк украинската армия контролира около една трета от града. При обстрела на химически завод в района е пламнал силен пожар.

Киев признава, че украинската армия вече изчерпва боеприпасите за оръдията от съветската епоха, а западните оръдия са твърде малко. Смята се, че руските сили разполагат с десет пъти повече артилерийски единици.

В окупираните Мелитопол и Херсон пред телевизионни камери бяха раздадени първите руски паспорти. Такъв получи и шефът на новата "военна-гражданска администрация". Добиването на руско гражданство беше улеснено с указ на президента Владимир Путин. Би Би Си цитира данни на държавната агенция ТАСС, че се обработват стотици молби за руски паспорти. Това не е потвърдено, отбелязва британската медия.

Въпреки тежката ситуация украинският президент Володимир Зеленски увери, че страната му ще надделее в започнатата от Русия война. Във видеообръщение пред форума по сигурността "Диалогът Шангри-ла" в Сингапур Зеленски каза още: "На бойните полета в Украйна се решава бъдещият световен ред".

Предстои да се реши европейското бъдеще на Украйна. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посети за втори път Киев и каза, че до края на идната седмица Комисията ще бъде готова с препоръката си за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Дали страната ще получи статут на кандидат за членство зависи от решенията на 27-те от общността. Фон дер Лайен подчерта, че досега властите са постигнали много, но са нужни реформи за борба с корупцията.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова стана почетен гражданин на Община Винга, Румъния
Илияна Йотова стана почетен гражданин на Община Винга, Румъния
Няма оцелели от падналия в Италия хеликоптер
Няма оцелели от падналия в Италия хеликоптер