НОВИНИ

Фон дер Лайен в Киев: Договори ли Украйна евроинтеграцията си

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:30, 11.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Позицията на Европейската комисия за кандидатурата на Украйна ще бъде обявена следващия петък. Това съобщи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която беше на посещение в Киев.

Топло приветствана Урсула фон дер Лайен посети Киев, за да финализира позицията на Брюксел за членството на Украйна. Това е втората ѝ визита в украинската столица от началото на войната.

Работихме ден и нощ по тази позиция, както ви обещах през април, скъпи Володимир, че ще работим неуморно, заяви Фон дер Лайен.

Украйна настоява до края на юни европейците да поемат конкретен "юридически ангажимент" дали страната да получи официален статут на кандидат-член.

Положителен отговор от Европейския съюз на заявката на Украйна за членство ще бъде и положителен отговор на въпроса дали европейският проект има бъдеще, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Очакванията са Еврокомисията да даде "зелена светлина" на Украйна.

Това обаче е само първата стъпка. Следва темата да бъде обсъдена седмица по-късно на срещата на върха.

Но страните членки не са единни. Държавите предимно от Източна Европа подкрепят Украйна да получи статут на кандидат-член. В другия лагер са Нидерландия, Дания, Германия и Франция. Критиките им са предимно към върховенството на закона и корупцията в Украйна. Припомнят, че миналата година страната е била на 122-ра позиция от 180 държави в класацията на организацията "Прозрачност без граници".

Вие направихте много за укрепването на върховенството на закона. Но все още трябва да се осъществят реформи за борба с корупцията, подчерта Урсула фон дер Лайен.

Ако Украйна получи статут на кандидат-член, ще започнат преговори, страната трябва да извърши реформи. Ако няма ускорена процедура за приемане, може да минат години, дори десетилетия преди страната да стане част от Евросъюза.

Според проучване, направено през март, 91% от украинците вече искат страната им да е в Европейския съюз. През декември евроинтеграцията на Украйна е била подкрепяна от 61 на сто от населението на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазар Марин ще играе в ЦСКА 1948 и през идния сезон
Лазар Марин ще играе в ЦСКА 1948 и през идния сезон
Черно море подписа с Петър Босанчич
Черно море подписа с Петър Босанчич