НОВИНИ

След обилните валежи: Частично бедствено положение във Враца, пропадна част от платното на пътя Батак - Доспат

bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 11.06.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Частично бедствено положение е обявено в град Враца и квартал "Бистрец" заради обилните валежи. За изминалото денонощие количеството на валежите в града е превишило 80 л/кв.м. Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щети и отводняването на проблемни участъци.

Обявиха частично бедствено положение във Враца

Част от платното на пътя Батак - Доспат е пропаднало, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението не е спряно, но шофьорите трябва да преминават през км 173 (преди местността Картела) с повишено внимание. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци

Проходът "Петрохан" е затворен заради паднали камъни на пътя. Временно движението по пътя София - Монтана в участъка Бързия - Гинци, при км 59 е ограничено заради падналата скална маса и наводнен пътен участък. Трафикът се регулира от "Пътна полиция", пропускат се само движещите се към Монтана превозни средства, а движението към София е отклонено.

В област Смолян паднаха обилни валежи, но за момента няма тежки ситуации.

В община Смолян няма затворен пътища, но ако дъждовете продължат, има опасност от пропадане на пътя Смолян - Девин.

Малки свлачища и наводнени дерета има в общините Баните и Рудозем. Там вече е ангажирана наличната техника и се работи по разчистването на улици в селата Чепинци и Бяла река, където е паднала скална маса. В село Бяла Река има скъсан периферен водопровод и в момента аварията се отстранява.

Река Елховска е вдигнала нивото си, подкопала е скат над улица в квартал Геоложки в Рудозем, което е наложило затваряне на част от пътното платно.

"Най-притеснителното е, че нивото на реките е доста високо от много обилния дъжд снощи. Това, което виждаме на първо четене, е че голяма част от подпорните стени покрай една от улиците в града са сериозно подкопани като единият от скатовете е подкопан доста, а пък в селата в повечето населени места имаме много свлечени скатове, затворени части от улици, където сме изпратили още от сутринта машини да работят. В момента нямаме затворени пътища и улици, но лошото е, че започва отново да вали в момента и очакваме със сериозно притеснение как ще се развие атмосферната обстановка. Техника имаме подсигурена вече достатъчно, така че, ако се наложи, да можем бързо да реагираме с необходимото както и в готовност сме информирали всички доброволци и доброволни формирования. Имаме готовност с помпи за отводняване, ако някъде се наложи" - увери Румен Пехливанов, кмет на Община Рудозем.

В Пловдив авария в подстанция на системния енергиен оператор остави без ток централната градска част за повече от 3 часа.

​За днес е обявен код оранжев за обилни дъждове в осем области в страната.

Карта: НИМХ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт отново изравни серията срещу Бостън, Стеф Къри с 43 точки
Голдън Стейт отново изравни серията срещу Бостън, Стеф Къри с 43 точки
Христо Запрянов за инцидента с Неделев: Малко забавяне можеше да коства много
Христо Запрянов за инцидента с Неделев: Малко забавяне можеше да коства много