НОВИНИ

Предизпитна треска: Над 63 000 седмокласници се готвят за националното външно оценяване

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:50, 11.06.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

След броени дни са изпитите на седмокласниците. Над 63 000 ученици ще се явят тази година на Националното външно оценяване по български език и по математика, което е и вход за гимназиите след 7-и клас. Тази година няма промяна в изпитния формат. В столицата учениците са над 12 000 - випускът е по-голям и конкуренцията ще е по-голяма. За втора поредна година изпитите след 7-и и след 10-и клас са в един ден.

Кирил, Филип, Александра и Анна-Мария учат в седми клас на 127-о СОУ в София. Казват, че подготовката за двата изпита върви добре, но с малко стрес. Ходят на частни уроци. Притесняват са за математиката. Повечето от тях искат да учат езици, не професии.

"Ако имам хубав бал - в някоя езикова гимназия, защото математиката не ми е е силното нещо. Или тук, или в езикова гимназия", планира Филип.

"Малко се притеснявам за изпита по математика. Ходя на уроци, но училището дава също знания, които може да те подготвят", смята Анна-Мария.

С подготовката си трябва да се надпреварват за желаните гимназии в столицата над 12 000 седмокласници или с около 500 повече от миналата година. Те се борят за 233 профилирани и 184 професионални паралелки.

Тази година е спряна тенденцията от последните години за увеличаване на професионалните паралелки. В крайна сметка обаче близо 52% от учениците ще учат в STEM паралелки или математика, информационни технологии, природни науки.

В най-желаните езикови гимназии местата са същите, както и миналата година.

"Ще имаме конкуренция, но да не забравяме, че и децата от страната също са много мотивирани, за да могат да учат в добра образователна среда", казва Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

И тази година в София има нови специалности като "Програмиране на изкуствен интелект" и "Модерен танц". Родителите на децата, които догодина ще са в 7-и клас обаче, все още са под напрежение. Преди няколко години просветното министерство обяви, че от учебната 2022-2023 тестовете стават интегрирани - освен български език и математика ще включват и други предмети като история, география, физика, химия.

"На този етап нямаме конкретна информация. Още повече законът казва, че може да го има, което означава, че не е задължително. Надявам се, че в тези предстоящи летни месеци, но преди началото на следващата учебна година, тази информация ще бъде своевременно оповестена", казва Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

За втора поредна година изпитите в 7-и и 10-и клас са "две в едно". Българският език е на 14 юни, съответно от 9.00 и от 10.00 часа. Математиката е на 16 юни. Изпитите се полагат в собствените училища на учениците. Те пишат с черен химикал. Седмокласниците решават по български език тест от 25 въпроса и преразказват неизучавана творба. По математика решават тест от 18 задачи със затворен отговор, две - с кратък свободен отговор, и три по-трудни, с разширен свободен отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Неделев се събуди след операцията
Тодор Неделев се събуди след операцията
След обилните валежи: Частично бедствено положение във Враца, пропадна част от платното на пътя Батак - Доспат
След обилните валежи: Частично бедствено положение във Враца, пропадна част от платното на пътя Батак - Доспат