НОВИНИ

Църквата почита чудотворната икона на Пресвета Богородица „Достойно есть"

bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 11.06.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

На 11 юни църквата ни почита чудотворната икона на Пресвета Богородица „Достойно есть". Тази година празникът се отбелязва по-скромно заради Задушница. Това е една от чудотворните икони на Божията майка, чийто оригинал се пази в Света гора. Копие на светинята е изложено катедралния храм "Свети Александър Невски". Какъв е нейният път - специално за БНТ говори монахът, сътворил копието - отец Ефрем.

Силната обич на патриарх Максим към Божията майка го кара в края живота си да отправи молба към Света гора за изработване на точно копие на иконата „Достойно есть". Копие, което да остане в България и на което той да се поклони.

"Негово Светейшество беше написал прочувствено писмо. Много беше мило, защото в него, приснопаметния първойерарх на Българската православна църква беше написал, че е много възрастен, болен и скоро ще си отиде от този свят и това е неговото последно желание. Светият Кинотис благослови това да се случи и на мен се падна честта да я изографисам. Светогорци решиха да бъде изработено точно копие на старата икона в Атон, което да бъда дарено на България, за да благославя всички православни християни, които пристъпват с благоговение пред Божията Майка", спомня си отец Ефрем, зограф.

При пристигането на иконата от Атон в София хиляди идват, за да я посрещнат и да ѝ се поклонят.

"Беше много вълнуващ момент за мен с толкова много вярващ народ. А преди това я занесохме да се поклони и патриарх Максим, който беше немощен и на легло. Няма да го забравя. Това беше за рождения му ден и дни по-късно и почина", разказва зографът отец Ефрем.

Въпреки детайлите по иконата, отец Ефрем казва, че не е изпитвал трудности при изписването ѝ, дори напротив.

"Не ми отне много време да я изографисам. Усещах помощта на Богородица. Направихме множество снимки, за да бъде всичко точно и до последния детайл. Важно е да отбележим, че иконата в "Св. Александър Невски" е дори и точните размери, с които е светогорската. Впоследствие я облякохме и в сребърната ризница", разказва той.

Стотици хора идват в катедралния храм, за да търсят небесната закрила на Божията майка пред иконата „Достойно есть". Християните, на които е помогнала Богородица, са я обсипали със златни и сребърни накити в знак на признателност.

"Това е благодарността на всички хора, които с молба, с просба към Майката Божия. И било то за оздравяване или пък за детерождение, но всичко така се сбъдвало по нейните молитви и това е тяхната благодарност", казва отец Костадин от Катедрален храм "Св. Александър Невски".

Според отец Ефрем не дървото, боята или образа, а вярата ни прави чудесата възможни.

"Няма нищо изненадващо в това, че Господ върши чудеса. Ние ги изживяваме и виждаме пред очите си всеки ден! По-важно е обаче да имаме Пресвета Богородица не като икона, а в сърцето си!", убеден е отец Ефрем.

Автор: Ангел Бончев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подозрения за корупция след рухването на ремонтиран мост в Румъния
Подозрения за корупция след рухването на ремонтиран мост в Румъния
Тодор Неделев се събуди след операцията
Тодор Неделев се събуди след операцията