НОВИНИ

Волейболните национали до 21 г. се надяват да продължат с успехите

Стоил Палев, Вeнислав Антов и Владимир Гърков получиха награда от името на националния отбор

Стоил Палев Вeнислав Антов Владимир Гърков
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 18.12.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Трима волейболисти от националния отбор по волейбол за мъже под 21 години успяха да уважат първата церемония "Младите шампиони на България", организирана от Министерство на младежта и спорта (ММС).

Стоил Палев, Вeнислав Антов и Владимир Гърков получиха от името на отбора приза на ММС с признателност за постигнатите успехи през 2023 г. Воденият от Андреа Буратини отбор завоюва бронз от световното първенство в Бахрейн. Това е трети медал за български младежки тим от шампионат на планетата и първо световно отличие от 20 години насам в тази възраст. За постижението си отборът ще бъде премиран еднократно от ММС.

Националите говориха за успехите си и споделиха желанията си за идната година в интервю за Българската федерация по волейбол.

За първи път Министерство на младежта и спорта отличава подрастващи отбори и спортисти за успехите през годината. Вие сте първият волейболен отбор с този приз. С какви емоции го приехте?

Венислав Антов: Аз съм много приятно изненадан от министерството, че ни поздравиха за успехите и за труда, който полагаме всеки ден. Щастливи сме, че получихме тази награда и се надяваме и в бъдеще да има още такива събития.

Завоювахте бронзовите медали от световното първенство. Със задоволство ли приемате третото място или има някаква нотка на разочарование?

Стоил Палев: Да, доволни сме със сигурност. Но можеше и по-добре да изпратим годината, тъй като не успяхме да се класираме за предстоящото европейско първенство. Ако погледнем назад, все пак третото място на световно не е никак малко отличие.

През последните години вашият набор не пропуска да спечели медал от голямо първенство – европейско или световно. Надявате ли се тези успехи да ги пренесете скоро и в мъжкия състав?

Владимир Гърков: Радваме се, че на всяко първенство, на което участваме сме взели някакъв медал. И сега се надяваме да пренесем тази наша енергия в мъжкия отбор, ако ни се даде възможност. Ние ще продължим да тренираме със същата отдаденост и ще очакваме един ден да ни се даде шанс и при мъжете.

Успехите и резултатите на националния отбор във вашата възраст помагат ли на представянето ви на клубно ниво?

Владимир Гърков: Със сигурност едното е свързано с другото. Според мен, даже първо идва работата в клубните отбори, защото времето в националните ни отбори е по-кратко. В националния усъвършенстваме някои елементи и сработката между някои играчи. Но двете неща са много свързани.

Освен успеха на тима на България под 21 години, Българска федерация волейбол изпраща една много успешна година при подрастващите. Това атестат ли е за талантливо поколение, което се развива?

Венислав Антов: Смятам, че федерацията дава доста за нас, младите. Но също и за мъжкия, и женския отбор. Надяваме се, че ще продължим с успехите и ако не на тези Олимпийски игри, поне в Лос Анджелис да се класираме и да успеем да зарадваме всички българи.

Какво си пожелавате за 2024 г.?

Стоил Палев: Най-вече си пожелавам да сме здрави и възможно повече успехи!

Владимир Гърков: Да сме здрави, да имаме късмет и много успехи!

Венислав Антов: На първо място да сме здрави и естествено другото с много работа и усилия - ще си го постигнем!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските олимпийци по природни науки отбелязаха успехите си на традиционната годишна среща
Българските олимпийци по природни науки отбелязаха успехите си на традиционната годишна среща
След вота в Сърбия: Протести в центъра на Белград
След вота в Сърбия: Протести в центъра на Белград