НОВИНИ

Волейболните национали изразиха щастието си след успеха над Финландия

Български национален отбор по волейбол за мъже Цветан Соколов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 01.09.2023
Чете се за: 06:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Волейболните национали бяха много щастливи от победата над Финландия на Евроволей 2023.

Цветан Соколов отличи важността на българската публика.

"Важна победа. Трудно започнахме. Проблемът е, че допускаме в началото да ни поведат с няколко точки, което не е окей, защото след това трябва да рискуваш и невинаги може да се получи. Така че се радвам, че спечелихме и то с 3 точки, но трябва да си вземем някои поуки. И занапред да няма отпускане и още отначало да тръгнем агресивно и да търсим точки, а не да чакаме от другия отбор да ни подари. Още преди да започне европейското първенство казах, че у дома и стените помагат. Публиката беше до нас, подкрепяше ни дори, когато не бяхме на висота. Наистина им благодаря страшно много и винаги съм казвал, че публиката е седмият ни играч. В модерния волейбол всичко е игра на сервис-блок. Ако биеш добър сервис, след това много по-лесно може да имаш сайдаут, брекпойнт и си по-спокоен да рискуваш. И четвъртият гейм показа, че ако бием един добър сервис, ако ги разсеем на посрещане, дори да не търсим толкова асове, се играе много по-леко", заяви той след срещата.

Националът смята, че отборът няма право на грешка.

"Не трябва да си правим сметки и да обръщаме внимание на другите мачове. Важното е да се борим за победа независимо дали 3:0, 3:1, 3:2. Важно е нашият отбор да израства с победи, а не просто да стои на игрището. Спокойствието и самочувствието идват с победите. Много по-спокоен си на игрището, напрежение няма. Дори бих казал, че имаш някакво право на грешка. Но ние в момента нямаме право на грешка. Трябва да се раздаваме и да търсим победа във всеки един мач. Така че нека гледаме напред. Имаме един ден почивка, в който трябва да обърнем внимание на някои детайли, за да можем да се подобрим и да търсим победа в следващия мач. Онзи ден ние допуснахме изненадваща загуба от отбора на Испания. Нищо не се знае, топка е", допълни той.

Диагоналът вярва, че силните страни на тима могат да му донесат успехи.

"Доживяхме такива години, в които няма абсолютен фаворит, като изключим 2-3 отбора в света. В момента всичко може да случи. Испания излезе и ни уби със сервис. Изкараха ни на третия метър и след това просто нямаше как да играем срещу тях. Рискуваха и победиха. Днес играхме по-изчистено, търсихме да има повече разигравания, да държим топката в игра и това ни се отплати. Ние сме отбор, който стои добре на блок, стои добре в защита. Така че нека използваме нашите силни страни и да се постараем да си върнем това самочувствие, защото нашият отбор може да бие наистина силен сервис", добави той.

Алекс Грозданов призна, че е било трудно за него и съотборниците му да преглътнат загубата от Испания.

"Днес беше в пъти по-добре от първия мач и надявам се да прогресира за следващия. Поздравления на целия отбор, че успяхме да се стегнем след тази загуба. Вкъщи не е много лесно да се съвземеш след една такава загуба. Със сигурност има един стрес и скованост, които се получават. Доста момчета сме, които за първи път играем пред такава публика. Доста от нас за първи път и в вкъщи. Последните години и аз не успявам да се включа в домакинските мачове поради някакви контузии и т.н. Супер много се радваме целия отбор на тази публика. Просто се натрупва може би някакъв стрес, който мач след мач надявам се да отмине", каза той.

Николай Колев прогнозира труден мач срещу Украйна.

"Чувството е невероятно Досега бях на трибуните и подкрепях националния отбор, а сега за първи път играех пред феновете. Невероятно изживяване. Борех се с контузия и опитвах всячески да я превъзмогна, но се справих. В първия мач направихме прекалено много грешки от сервис, прибързвахме. Сега бяхме по-обрани и спечелихме важните точки в края на първия и втория гейм, което ни успокои. Разбрах, че ще съм титуляр непосредствено преди мача. За мен бе лека изненада, но емоцията бе достатъчна да ме зареди и да дам най-доброто от себе си. С Украйна мачът ще е труден. Те не започнаха добре, но не очаквам срещу нас да се представят слабо. За да ги победим, ще трябва да сме на върха на възможностите си", твърди той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейското първенство по прескачане на препятствия НА ЖИВО по БНТ 3
Европейското първенство по прескачане на препятствия НА ЖИВО по БНТ 3
Борисов потвърди за срещи с Алексей Петров: Той като нас търсеше варианти за нещо стабилно след пет поредни избори
Борисов потвърди за срещи с Алексей Петров: Той като нас търсеше варианти за нещо стабилно след пет поредни избори