НОВИНИ

"Воля" иска мораториум върху новите сделки за купуване на военна техника за Българската армия

воля иска мораториум новите сделки купуване военна техника българската армия
bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 12.04.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Политика

ПГ „Воля - българските родолюбци“ иска мораториум върху новите сделки за купуване на военна техника за Българската армия.

Предвидено е държавата да заплати за тях още 2, 448 милиарда лева.

От "Воля" припомнят, че според две решения на НС, МО ще закупи два бойни кораба за 984 млн. лева и друга техника за над 1,4 млрд. лева. Само парламентарната група на ВОЛЯ гласува против тези решения през 2018г. Утре сутринта проектът за мораториум ще бъде внесен в деловодството на парламента.

Вижте цялото съобщение:

ПГ „ВОЛЯ-БЪЛГАРСКИТЕ РОДОЛЮБЦИ“ иска мораториум върху новите сделки за купуване на военна техника за Българската армия. Предвидено е държавата да заплати за тях още 2, 448 милиарда лева. Ще припомним, че според две решения на НС, МО ще закупи два бойни кораба за 984 млн. лева и друга техника за над 1,4 млрд. лева. Само парламентарната група на ВОЛЯ гласува против тези решения през 2018г. Утре сутринта проектът за мораториум ще бъде внесен в деловодството на парламента.

„Партия ВОЛЯ винаги е имала последователна позиция, че преди да се купува оръжие, трябва да се вдигне стандартът на живот на всеки българин. Преди малко и Папа Франциск в своето Великденско обръщение призова хората с политическа отговорност да насочат необходимите средства и инструменти, за да осигурят на първо място достоен живот на всички граждани”, коментира зам.-председателят на НС Веселин Марешки.

Преди дни в Народното събрание лидерът на ВОЛЯ каза: „ВОЛЯ е единствената партия в България, която е категорична, че вместо милиарди за въоръжаване със скъпи железа, трябва най-напред да се помисли за хората и тяхното здраве. Особено в момент като този, когато целият свят е ограничил излишните харчове и е пренасочил всичко към спасяването на човешкия живот в условията на пандемия“, заяви в пленарната зала преди дни лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки. Като настоя и за прекратяване на сделката за самолетите от САЩ.

„Все по-ясно става колко е правилна нашата теза, че не трябваше да бързаме с купуването на бойните самолети, още по-малко да продължаваме с други такива военни разходи. Призоваваме правителството и управляващото мнозинство, позовавайки се на фосмажор или на лични контакти на премиера Борисов с Тръмп, за анулиране на тази сделка и връщането на парите на българските данъкоплатци. Призоваваме и за спирането на всякакви подобни разходи, защото не виждам нито един българин, който в момента да мисли за въоръжаване, освен върхушката на ВМРО и техният военен министър. Всеки мисли за изхранване, здравеопазване, образование“, заяви още Веселин Марешки.

Ще припомним, че през юли миналата година, Веселин Марешки изпрати отворено писмо до президента Тръмп, в което му обясни, че за българския народ сделката за самолетите е грабителска и обрича на мизерия милиони сънародници. Той попита в прав текст Доналд Тръмп защо САЩ притиска най-бедната държава в ЕС да направи този безумен разход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск: Не на егоизма и разделението, време е за солидарност
Папа Франциск: Не на егоизма и разделението, време е за солидарност
Как столичани отбелязаха Цветница (СНИМКИ)
Как столичани отбелязаха Цветница (СНИМКИ)