НОВИНИ

Връчиха наградите на победителите в кинофестивала "Златната липа 2024"

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:22, 06.06.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

На официална церемония в залата на Държавна опера Стара Загора снощи бяха раздадени наградите на единадесетото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа 2024. За първи път тази година беше връчена и награда на публиката. Зрителите на „Златната липа“ дадоха наградата чрез гласуване за „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев. Наградата беше получена от актрисата Розалия Абгарян, която играе една от ролите във филма.

Наградата „Златна липа“ за най-добра женска роля получи актрисата Ели Скорчева за брилянтното си изпълнение във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“. Така тя си тръгна с две статуетки от „Златната липа“, след като в първия ден получи и награда за цялостен принос в киното.

Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на синеокото момченце Янис Фриш, изпълнило главната роля във филма „Стиснати юмруци“ на режисьора Вивиан Гофе от Белгия.

Наградата за най-добър режисьор също беше спечелена от белгийската лента „Стиснати юмруци“. Заслужи я режисьорът Вивиан Гофе.

Голямата награда „Златна липа“ за най-добър филм заслужи филмът от Грузия, Франция и България „Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили, която отправи специално записано за награждаването видеообръщение, с което благодари на организаторите на фестивала и на журито за високата оценка за нейния филм.

Отличието на Съюза на българските филмови дейци беше присъдено на копродукцията от Сърбия, Люксембург, Хърватия и Франция „Изгубена държава“ на режисьора Владимир Перишич.

Зрителите на „Златната липа“ изгледаха и кратък анимационен филм, създаден от 16 деца, които за пет дни в рамките на фестивала усвоиха основите на анимацията.

Тазгодишното издание завърши традиционно с прожекция на филма, спечелил голямата награда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборните протоколи са елементарни за попълване, казаха от ЦИК
Изборните протоколи са елементарни за попълване, казаха от ЦИК
Ще бъдат ли намалени наемите на търговците от благоевградския пазар?
Ще бъдат ли намалени наемите на търговците от благоевградския пазар?