НОВИНИ

Ели Скорчева: Актьорът трябва да възпитава зрителския вкус

"Уроците на Блага" е българският претендент за наградите "Оскар"

bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 14.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Актьорът трябва да възпитава зрителския вкус. Това заяви в предаването "Култура.бг" голямата българска актриса Ели Скорчева. Тя получи награда за най-добра женска роля на Международния филмов фестивал в Карлови Вари за участието си в "Уроците на Блага".

Филмът е българският претендент за наградите "Оскар” и получи още една статуетка "Кристален глобус" в Карлови Вари - за най-добър филм.

"Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар"

“Уроците на Блага” е най-новият филм на режисьора Стефан Командарев. Това е първото филмово участие на Ели Скорчева от 30 години.

"Ако преди 30 години талантливият човек е бил добър в нещо, сега вече е майстор. Така че при талантливия човек времето трупа талант, а не отнема нищо", заяви актрисата.

Освен нея в лентата играят познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро.

"Има творци, които правят реверанс на зрителския вкус без да си дават сметка, че именно те трябва да го възпитават. Зрителският вкус обаче до голяма степен е принизен в днешно време. Няма да коментирам причините за това. Надявам се, това което показваме да събуди достойнство и уважение към нашия труд."

"Културата и образованието са пряко свързани. Културата трябва да бъде въведена още от ниво ясли в образованието на нашите деца. Това ще възпита в тях емпатия и няма да я има агресията навсякъде около нас", смята Скорчева.

Командарев: Зад успеха на "Уроците на Блага" седят 5 години сериозен труд

"Уроците на Блага" ще има своята българска премиера на 16 ноември. Филмът ще открие 37-ото издание на "Киномания" в зала 1 на НДК. Продажбата на билети за премиерната прожекция започва в края на септември.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Култура.бг"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха мъж, пребил и остригал приятелката си в Свищов
Арестуваха мъж, пребил и остригал приятелката си в Свищов
Григор Димитров заменя Даниил Медведев в тенис шоу турнир този уикенд във Франкфурт
Григор Димитров заменя Даниил Медведев в тенис шоу турнир този уикенд във Франкфурт