НОВИНИ

"Тренд": ГЕРБ води на ПП-ДБ с над 6%, близо половината българи са против нови избори

bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 14.09.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани от обединението "Продължаваме промяната" - "Демократична България” с 18,3%. Това сочи проучване на социологическата агенция "Тренд".

Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. "Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1%. Четвърти в подредбата са ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори се споделя от близо половината (47%) от българите.

Не се регистрира съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина. Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%).

22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета "Денков". Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-голяма подкрепа правителството среща сред привържениците на "Продължаваме промяната-Демократична България" - над три четвърти от тях подкрепят кабинета.

Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Незначителна е промяната и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е 36%, а отрицателната - 52%.

_________________________________________________________________________________________________

Проучването на социологическа агенция "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Вижте разговора със социолога Димитър Ганев в предаването "Още от деня".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма с първа победа на турнира по сумо в Токио
Даниел Иванов-Аоияма с първа победа на турнира по сумо в Токио
Футболните срещи на Купата на нациите на Азия по футбол ще бъдат ръководени и от жени
Футболните срещи на Купата на нациите на Азия по футбол ще бъдат ръководени и от жени