НОВИНИ

Столичният общински съвет решава за бюджета на София

Проектобюджетът предвижда рекордните 2,5 млрд. лева за града

Алекс Донев
от Алекс Донев
09:34, 14.09.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Тече заседание на Столичния общински съвет, на което ще се обсъди бюджетът на София. В дебата ще се реши дали екипът на Йорданка Фандъкова ще внесе проектобюджета, който е рекорден за общината над 2,5 млрд. лева.

Пред БНТ говориха членове на комисията по бюджет и финанси в общината от различни парламентарни групи:

"Постъпили са различни предложения и голяма част от тях са възприети, така че се надяваме на разум. Въпреки построените нови детски градини , има осигурени 85 нови групи, ако няма бюджет, няма да има издръжка и средства за възнаграждения на служителите. Канализацията, която се работи в момента в Драгалевци, в Суходол, в Обеля и в други райони не може да продължи ако няма разплащания. Увеличенията на заплатите от културния сектор също няма как да се реализират без бюджет. Иска ми се да не сме свидетели на тънки сметки от страна на политическите групи", заяви председателят на комисията по бюджет и финанси Стефан Марков, представител от ГЕРБ.

"От няколко дни слушам как представители на управляващото войнство в Столична Община тичат по студиата и ронят крокодилски сълзи как опозицията няма да подкрепи пробитият им бюджет. БСП няма да подкрепи поредния лош бюджет за София. Хората обаче не трябва да страдат заради некомпетентността на управляващите, затова ние сме предложили всички средства, предвидени за заплати на учители, на културни дейци, за служители на общински предприятия да бъдат изнесени в отделен доклад от Фандъкова и БСП ще го подкрепи", отбеляза Иван Таков - член на Комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет от БСП.

"Има твърде много червени линии. Няма как да приемем бюджет, който е подготвен по непрозрачен начин. Този проектобюджет узаконява поредната продажба на общинско имущество. Само тази година 1000 общински жилища ще бъдат продадени на смешно ниски цени. Столичани ще плащат двойно повече, отколкото плащат жителите на други големи градове. С този бюджет няма да има нужните на града ни нови паркове", коментира Бойко Димитров от ДБ.

"Бюджетът е политически акт. От ВМРО не сме затваряли вратата за преговори, всичмко е въпрос на диалог и склонни ли са от ГЕРБ да приемат корекции. ДБ управлява държавата с гласовете на ГЕРБ", смята Карлос Контрера от "Патриоти за София".

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас се включва в европейската седмица на мобилността с бегаческия фестивал „Бургас Рън 2023”
Бургас се включва в европейската седмица на мобилността с бегаческия фестивал „Бургас Рън 2023”
Сарафов изпрати указания до прокурорите относно отнемането на коли от пияни и дрогирани шофьори
Сарафов изпрати указания до прокурорите относно отнемането на коли от пияни и дрогирани шофьори