НОВИНИ

Тагарев: Обсъждаме отговор на действията на Русия в българската изключителна зона в Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 14.09.2023 (обновена)
8001
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

В последните месеци Русия използва Черно море и изключителната икономическа зона на България за военни учения, затова страната ни обсъжда различни варианти за отговор - от дипломатически до ускорено придобиване на брегови противоракетни комплекси.

Това заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той уточни, че основният отговор няма да е самостоятелен, а съвместно със съюзниците от НАТО.

Тагарев: Разглеждаме като провокационни действията на Русия спрямо България

"От средата на юли Русия прави предупреждения, че ще провежда учения със стрелби в част от българската изключителна икономическа зона. Така тя блокира нормалните коридори на търговския трафик, това означава, че е опасно за нас да използваме икономически тази зона".

До голяма степен случващото се в Черно море зависи от Турция и нейните действия не позволяват по-голяма ескалация на напрежението, посочи министърът. Турската страна спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, като ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, в т.ч. и руски.

"Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и с брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията".

Няколко съюзни страни вече са пострадали от конфликта в Украйна, остатъци от дронове падат в Румъния, припомни Тагарев. Според него атаките на Русия по украинските пристанища на Дунав в един момент може да засегнат и България.

"Няма заплаха от преки военни действия срещу България, но има рискове да бъде засегната по един или друг начин от тези провокационни и агресивни действия".

Откриха нови отломки от руски дронове в Румъния

Планира се на наша територия да се създаде многонационален дивизионен щаб на сухопътни войски от НАТО, като се обсъжда да е близо до София.

"Не говорим за присъствие на войски, а за щаб, който има готовност да управлява такива войски. Ще бъде на терени, които традиционно се използват от Българската армия. Говорим за регионалното командване на специалните сили между България и Румъния, за изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура, складови бази, летища."

Основната политика на НАТО е да се възпре потенциален агресор, но да има готовност, ако все пак той реши да предприеме действия. Агресорът не е хипотетичен - това е Руската федерация, каза министърът.

България преговаря със САЩ за доставката на бронирани машини "Страйкър"

Разполагането на многонационална бойна група в Ямбол край Безмер е само намерение, а мястото е предложено от военните. Средствата за това вероятно ще надхвърлят 100 млн. лв., като част от тях ще дойдат от НАТО.

"На много хора им се иска войната да свърши утре или догодина, но нашата задача е постоянно да оценяваме рисковете и да се готвим за най-тежките от вероятните сценарии", коментира Тодор Тагарев.

България има много неща, които представляват интерес за Украйна - в момента им изпращаме боеприпаси, които са извън нормативите за поддръжка и извън преките потребности на нашата армия. Потребностите се променят, например в момента Украйна търси средства за разминиране, но ние не можем да им помогнем с това, уточни министърът.

България може да изпрати първите обещани БТР-и на Украйна наесен

Според него се преекспонира въпросът дали помощта от България за Украйна е ключова:

"Ако нещо е ключово от българска страна, това не са средствата, които можем да извадим от складовете на армията, а производството на нашата отбранителна индустрия, която от десетилетия специализира в производството на боеприпаси, малки и леки въоръжения и те се харчат много. Иначе България е една от 60-те страни, които участват във формата "Рамщайн" и помагат на Украйна".

Тодор Тагарев отказа да коментира позицията на президента за предоставянето на оръжия. Посочи, че оказването на помощ на Украйна представлява защита на международния ред и е от стратегически интерес за България, защото ако Украйна не издържи, Русия може да насочи агресията си другаде.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед включи наказания Антони в състава за сезона
Манчестър Юнайтед включи наказания Антони в състава за сезона
Българските борци започват участието си на световното първенство в Белград в събота
Българските борци започват участието си на световното първенство в Белград в събота