НОВИНИ

България може да изпрати първите обещани БТР-и наесен, заяви министър Тагарев на посещение в Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
07:01, 22.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Снимка: Министерство на отбраната
Слушай новината

Тази есен ще започне предаването на 100-те БТР-а от България към Украйна, обяви от Одеса министърът на отбраната Тодор Тагарев след среща с украинския си колега Олексий Резников. В същото време в Атина премиерът Николай Денков разговаря с украинския президент Володомир Зеленски. Той е потвърдил интереса на Киев към оборудването на АЕЦ "Белене".

Ситуацията на бойното поле и сигурността в Черноморския регион е един от основните въпроси, които министрите Олексий Резников и Тодор Тагарев са обсъдили в Одеса.

"Обсъдихме перспективите за нашето двустранно сътрудничество, включително подсилване на нашите системи за ПВО и ракетни способности на Украинската армия чрез евентуалното предоставяне на допълнителни системи, оборудване, материално-технически активи и муниции", каза Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.

В началото на есента България ще започне да предоставя над 100-те БТР-а от резерва на Министерството на вътрешните работи към Киев, обясни Тодор Тагарев.

"Трябва да подпишем споразумение между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна. След това споразумението трябва да бъде ратифицирано от нашия Парламент. Щом Парламентът се събере през септември, имам уверения, че това ще бъде един от техните приоритети. Надявам се, до края на септември или началото на октомври да имаме ратифицирано споразумението и да започне самото предоставяне на тези бронирани машини".

Резников благодари на България за втория пакет военнотехническа помощ и за присъединяването към Декларацията на страните от Г-7 за предоставяне на дългосрочни гаранции за сигурност на Украйна.

"Още повече - за нас е много важно решението на българското правителство да се присъедини към програмата на ЕС за 155-милиметрови снаряди, които са от остра нужда за нас, за да отблъснем агресията на Руската федерация", обясни Олексий Резников.

Тагарев обясни, че българската подкрепа за Украйна ще продължи и през т.н. "тематични коалиции" сред съюзниците по НАТО. Допълни, че Украйна, Румъния, България и Турция засилват и сътрудничеството си в района на Черно море.

"Патрулите на Военноморските сили и дронове имат критична роля в това отношение. Нашите военноморски сили увеличиха усилията си в намирането на морски мини, осигуярявайки безопасни маршрути на търговските кораби през Черно море", каза той.

Двамата са обсъдили съвместни усилия за разминиране на коридори в Черно море за износ на зърно. Тагарев осъди и действията на Русия в Черно море.

"Едностранното решение на Русия да прекрати зърнената сделка в Черно море, ракетни атаки и създаването на нови рискови зони трябва да бъдат строго осъдени. Деескалацията на напрежението, предизвикано от руските провокативни действия, блокирайки украинския зърнен експорт, предизвиква сериозна загриженост. Тези действия само увеличават риска от инциденти и пречат на свободата на навигацията", посочи Тагарев.

Военният министър напомни подкрепата на София за евроатлантическата интеграция на Украйна, изразена ясно на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Включително и чрез процес, който се състои не от две, а една стъпка.

"България подкрепи точно тази позиция - че щом обстоятелствата позволяват, на практика това означава, щом приключат въоръжените действия, Украйна трябва да има много ясен и бърз път към НАТО, но знаете, че решенията в НАТО се взимат с пълно единодушие и ние подкрепихме финалния текст на Декларацията от Вилнюс относно бъдещето на Украйна".

Тагарев заяви, че военната подкрепа за Украйна ще продължи, като се търсят възможности българските оръжейни фирми да премахнат посредниците и да сключват сделки директно с украинското отбранително ведомоство.

"България вече предостави решаваща подкрепа за Украйна в първите месеци на войната и сега много от нашите фабрики работят 24 часа седем дни в седмицата, за да посрещнат настоящите военни нужди", каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Тагарев обясни още, че се изгражда капацитет за стратегическа комуникация у нас, която да се бори с руската пропаганда и дезинформация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп обяви, че ще се яви пред съда в четвъртък
Тръмп обяви, че ще се яви пред съда в четвъртък
Опасно горещо време в почти цялата страна
Опасно горещо време в почти цялата страна