НОВИНИ

Експертизите вероятно ще бъдат ключови за разкриването на убийството на Алексей Петров

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:32, 21.08.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

След като в края на миналата седмица от МВР очертаха водещи версии за убийството на Алексей Петров, издирването на извършителите и поръчителите продължава.

В сутрешния блок на БНТ бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че подобно поръчково убийство не може да бъде критерий за ефективността на службите ни. Йовчев обаче призна за сериозни проблеми по отношение на агентурната мрежа.

Според Цветлин Йовчев, за да се разкрие подготовка на поръчково убийство като това на бившата барета Алексей Петров, е нужна предварителна информация.

"Когато става въпрос за такъв тип престъпление, то много трудно би могло да се очаква, че ще има предварителна информация и може да бъде предотвратено", каза Йовчев.

Според бившия шеф на ДАНС агентурната мрежа на службите от години е в тежко състояние. Също така стои въпросът и доколко ефективна е тя.

"Състоянието беше 2013 - 2014 г. доста тежко, критично тежко. Бяхме стигнали до това, че имаше критично малко мисля, че един или под един секретен сътрудник на оперативен работник. Това е абсолютно недостатъчно. Не говорим за качеството и управлението на тия човешки ресурси за ръководството".

Засега от МВР заявяват, че имат следи около убийството на Алексей Петров, но без да уточняват какви. Като водещи версии се очертават отмъщение или финансов дълг. Аутопсията установи, че бившата барета е улучен в тялото и главата, а калибърът на куршумите е характерен за автомат "Калашников". Според професор Симеон Ананиев, който е председател на Асоциацията на вещите лица и експертите, правилната комплексна експертиза по разследването може да бъде ключова за разкриването на убийството.

"Битовите убийства са с много висок процент разкриваемост, защото веднага се вижда кои са приятелите враговете, кой на кого какво дължи. Тоест - пътят на парите. Докато тук взаимоотношенията са сложни. Могат да засягат и международни институции, заеми, банки, може да има и лични отношения. Това изисква много ресурс, много експерти, много аналитична мисъл", посочи проф. Симеон Ананиев - Българска асоциация на вещите лица и експертите.

Според експерта изготвянето на съдебни експертизи е сложен и комплексен процес, който у нас страда и от дефицит на добре подготвени кадри. "Следвай пътя на парите" се е превърнал в професионален термин при много от криминалните случаи. Затова според професора от първостепенно значение могат да се окажат експертизите, които биха анализирали голям обем от фирмена информация - задължения, съдебни дела и искания. В модерните експертизи се използват и готови софтуерни продукти, в които могат да се вкарат различни данни събрани от разследващите като вид оръжи и използвани муниции.



СХ: проф. Симеон Ананиев - Българска асоциация на вещите лица и експертите
,,Ако се вкарат всички тези данни може да се получи образно казано като на анимация откъде е бил стрелеца с какво скорост се е движил, какво е оръжието. Тоест тази програма трябва да бъде захраненена със съответните данни, които следствието трябва да установи."

3D и 4D съвременните експертизи могат да ни покажат всичко, което искаме."

ФИНАЛ: За разкриването на подобно поръчково убийство е нужно да се формира голям пакет от база данни , които трябва да бъдат старателно обработени. Ключова за сглобяването на криминалния пълзел е и правилната стратегия при анализа на информацията и не на последно място финансовия ресурс, който би позволил да се използват най-съвременните методи и технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова ще има нова съперничка на старта на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Чикаго
Виктория Томова ще има нова съперничка на старта на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Чикаго
Преодоляване на предварителната фаза на Шампионската лига по футзал е целта пред българския Амиго Северозапад
Преодоляване на предварителната фаза на Шампионската лига по футзал е целта пред българския Амиго Северозапад