НОВИНИ

Ковачевски е готов да подаде оставка веднага след като конституционните промени станат факт

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:05, 21.08.2023
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е готов да подаде оставка в деня, в който бъдат одобрени конституционните промени, с които българите стават дял от обществото.

Ковачевски направи обещанието в интервю за телевизия Сител и предложи на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ след гласуването на конституционните поправки или да се насрочат избори, или опозицията да вземе половината министерски кресла в кабинета.

Обещанието на Ковачевски е резултат от липсата на подкрепа от страна на опозицията за промяна в основния закон, за което са нужни 80 гласа в 120-местния парламент. Вместо да приеме предложеното от Ковачевски решение, лидерът на ВМРО - ДПМНЕ Християн Мицкоски свика Изпълнителния комитет на партията и остава искането на опозицията за предсрочни избори.

Тази седмица конституционните поправки бяха допуснати в дневния ред на парламента в Скопие. Председателят на Събранието Талат Джафери е обект на остри критики, че е нарушил правилника, като отложи гласуването за отваряне на Конституцията, което според опозицията трябваше да се случи в петък.

7 гласа не стигат на управляващите, за да прокарат промените в Конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите на Хебър Пазарджик проведоха първа тренировка
Волейболистите на Хебър Пазарджик проведоха първа тренировка
Реал Мадрид подготвя оферта от малко над 100 милиона европа за Килиан Мбапе
Реал Мадрид подготвя оферта от малко над 100 милиона европа за Килиан Мбапе