НОВИНИ

Украйна ще може да използва изтребителите Ф-16 само на своя територия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:20, 21.08.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Украйна ще може да използва обещаните от Дания и Нидерландия изтребители Ф-16 само на собствената си територия. Това обяви датският министър на отбраната ден, след като стана ясно, че Дания и Нидерландия ще бъдат първите държави, които ще предоставят на Киев изтребители.

В реч от Копенхаген украинският президент заяви, че с новите самолети Русия със сигурност ще загуби войната. От Москва предупредиха, че подобен ход ще доведе до ескалация на конфликта.

Бурни овации с развети синьо-жълти флагове посрещнаха Володимир Зеленски в Копенхаген. Пред множеството той заяви, че с обещаните изтребители Ф-16 поражението на Русия е неизбежно.

"Скъпи приятели, днес съм уверен, че Русия ще изгуби тази война", заяви Зеленски.

С аплодисменти беше посрещнат и от депутатите в датския парламент, където благодари, че най-накрая молбите му за Ф-16, които бяха отправяни непрекъснато от началото на войната, се сбъднаха.

"Руското зло поразява с болка и смърт украинските градове и села, но Москва открито казва, че Украйна не е достатъчна. След нашата страна ще пренесат страданието към Европа и към целия свят. Сигурен съм, че и вие всички ги чувате да го казват. Всички съседи на Русия са застрашени, ако Украйна не надделее. Международното право няма да може да бъде реанимирано", каза още той.

Изтребителите Ф-16 едва ли ще повлияят на контраофанзивата на Украйна, тъй като първите Ф-16 ще кръжат в украинското небе едва от началото на 2024 година.

"Обучението ще започне скоро и се надяваме около Нова година първата група самолети - около 6, да бъдат изпратени от Дания в Украйна. Следващата година ще бъдат предоставени още 8, а по-следващата - още 5 самолета", обясни премиерът на Дания Мете Фредериксен.

Украински пилоти вече се обучават в Дания, предстоят тренировки и в Румъния. Ще са необходими поне още 6 месеца за обучение и на украинските инженери и механици, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников. Дания има общо 43 изтребителя Ф-16, но страната прави преход към по-модерните Ф-35. Не е ясно колко изтребители ще предостави Нидерландия, която също заменя наличните си Ф-16 с Ф-35.

"Нидерландия притежава 42 изтребителя Ф-16. Но част от тях са ни необходими, за да помогнем при обучението в Дания и по-късно в Румъния. Проучваме дали останалите могат да бъдат предоставени на Украйна или се налага обновяването им. Така че на този етап точен брой не мога да дам", каза премиерът ан Нидерландия Марк Рюте.

Предоставянето на изтребителите стана възможно, след като в петък Вашингтон даде официално разрешение и така за първи път от началото на войната Украйна ще получи натовски самолети. Досега Словакия и Полша представиха на Киев всичките си съветски изтребители.

Под предлог, че Украйна сама трябва да определи условията за мир, Дания прави така, че Киев да няма друг избор, освен да продължи да избира военната конфронтация, реагира руският посланик в Копенхаген Владимир Барбин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задава се нов "ремонт" на санкциите за шофьори в Наказателния кодекс
Задава се нов "ремонт" на санкциите за шофьори в Наказателния кодекс
Вратарят Мануел Нойер вече води пълноценни тренировки с Байерн Мюнхен
Вратарят Мануел Нойер вече води пълноценни тренировки с Байерн Мюнхен