НОВИНИ

Спешните медици отново излязоха на протест - искат оставката на здравния министър

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:34, 21.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Работещи в Спешна помощ, организирани от синдикат "Защита", отново излязоха на протест. Те не са съгласни с разпределението на допълнителните 30 милиона лева за възнаграждения и поискаха оставката на здравния министър и на премиера. Христо Хинков им отговори, че заплатите в спешната помощ са увеличени с 22%, а тези в РЗИ - с 20 на 100.

1500 лева става заплатата на шофьорите в спешна помощ след увеличението с 22%.

"Разликата между лекар и шофьор увеличението е 300 лева. Това е разликата. Смятате ли, че това съотношение трябва да се намали? Смятате ли, че лекарите няма да реагират и то много по-значимо, отколкото сегашната реакция на шофьорите в спешна помощ", попита здравният министър проф. Христо Хинков.

Председател на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов обясни недоволството така:

"Защото шофьорите, фелдшери и т.н., които миналият път бяха ощетении им бяха дадени по 100 лева, сега им се дават по 200, разликата става изключително много голяма".

"На 1060 лева сметнахте ли колко са 22% и след като минат след удръжки колко пари се получават реално взети", каза Павел Лазаров, шофьор в ЦСМП - Пазарджик.

От синдиката поискаха 600 лева повече за шофьорите на линейки, 500 за фелдшери и 400 за спешните медици. От отрасловия съвет не приеха предложението. Протестиращите не са съгласни и с размера на ваучерите за храна.

"Ваучерът е 2 лева вече повече от 15 години за 12-часов работен ден. Не може за 2 лева да се нахраниш ти за 12 часа", обясни Елена Деянова, медицинска сестра в ЦСМП - Пещера.

На протеста бяха поискани и оставки. А пред здравното министерство полетяха жълти стотинки и ключове на линейки. Отговорът не закъсня.

"Най-лесно е да се иска оставка и най-лесно е да се подава оставка, но най-трудно е да се разбере в дълбочина какъв е проблемът, а проблемът е забатачен от много години. В никакъв случай не може да се реши за 2 месеца", каза здравният министър.

Министър Хинков отсече, че разговорите със "Защита" бяха дотук. А от синдиката контрираха - протестите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 12 мигранти в Калофер, сред тях има деца
Задържаха 12 мигранти в Калофер, сред тях има деца
9 комплекта медали и 19 квоти за Париж 2024 ще бъдат раздадени на световния шампионат по художествена гимнастика
9 комплекта медали и 19 квоти за Париж 2024 ще бъдат раздадени на световния шампионат по художествена гимнастика