НОВИНИ

Нургюл Салимова остава на второ място на Световната купа по шахмат за жени

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
16:44, 21.08.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка: Община Бургас
Слушай новината

Нургюл Салимова остава на второ място на Световната купа по шахмат за жени. Това се случи след като Салимова се изправи срещу рускинята Александра Горячкина в битка за купата.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

Българката дълго време държеше равна позиция, но накрая допусна грешка и се предаде на 105-ия ход. Горячкина ще вземе 50 000 долара, докато Салимова ще получи чек за 35 000 долара. Още с достигането си до финала Нургюл се класира и за турнира на претендентките за световната титла.

С ръкостискане минути преди 17 часа, 20-годишната Нургюл Салимова, голямата сензация в световния шах, прие загубата в решаващия тайбрек. "Сияйната роза", какъвто е преводът на името ѝ, се бори до последно на финала в Баку, след шест последователни победи за три седмици. Треньорът й Живко Жеков я подкрепя през цялото време от Варна, на разстояние от близо 3000 км. и знае, че младото момиче вече пише история.

"Доволен съм и съм горд с Нургюл, че успя да се представи по този начин. Загубата понякога е по-мотивираща от победата. Аз така го виждам. Има върху какво да се разботи, ясно се видя. Има обаче и с какво да се гордеем. Мисля, че в момента е щастлива, в първия миг е била разочарована, но това е факт, че е загубила, няма какво повече да го преживява. Вярвам, че сега ще се отдаде на щастието от постигнатото. Убеден съм, че е така при нея. Такива мачове не се срещат често", каза Живко Жеков, треньор на Нургюл Салимова.

Треньорът ѝ признава, че ускореният шахмат е може би най-слабият от трите вида за Нургюл. Той още не е говорил с нея.

"Най-вероятно нещо ще се пошегувам, нещо провокативно ще ѝ кажа. Тя ме познава добре. Ще се посмеем".

В родното село на момичето всички приемат второто място не като загуба. В Крепча друга тема няма, а обичайните разговори дадоха път на мълчанието по време на партията.

Вижте още в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова завърши на второ място на Световната купа по шахмат за жени
Нургюл Салимова завърши на второ място на Световната купа по шахмат за жени
Лоренцо Мичели: Искам да покажем възможностите ни със самочувствие
Лоренцо Мичели: Искам да покажем възможностите ни със самочувствие