НОВИНИ

Зеленски в Дания: Копенхаген дарява на Украйна 19 изтребителя Ф-16

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:20, 21.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Дания ще предостави на Украйна 19 изтребителя Ф-16. Това заяви датската премиерка Мете Фредериксен на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

Двамата се срещнаха във военновъздушната база Скидструп. Фредериксен уточни, че се надява първите 6 изтребителя да бъдат доставени около Нова година, а през 2024 година Украйна да получи още 5 самолета.

Зеленски пристигна на визита в Дания часове след като посети нидерландска военновъздушна база. В Нидерландия украинският президент също получи уверение, че страната му ще получи изтребители Ф-16.

От 2024 година небето на Украйна ще се охранява от изтребители Ф-16. Нидерландия и Дания поставиха условие, че ще дарят самолетите, едва когато завърши обучението на украинските пилоти и наземните екипажи. Обучението ще се извършва в Дания и Румъния.

"Обучението ще започне скоро и се надяваме около Нова година първата група самолети - около 6, да бъдат изпратени от Дания в Украйна. Следващата година ще бъдат предоставени още 8, а по-следващата - още 5 самолета", каза Фредериксен.

Въздушният щит на Украйна вероятно ще се укрепи с около 60 изтребителя Ф-16. Дания обяви, че ще дари 19. Нидерландия разполага с 42 бойни самолета от този модел. Нидерланският премиер Марк Рюте заяви, че на този етап не може да потвърди дали страната му ще предостави на Украйна всичките Ф-16, с които разполага.

"Нидерландия притежава 42 изтребителя Ф-16. Но част от тях са ни необходими, за да помогнем при обучението в Дания и по-късно в Румъния. Проучваме, дали останалите могат да бъдат предоставени на Украйна или се налага обновяването им. Така че на този етап точен брой не мога да дам", обясни премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Украйна отдавна призовава да й бъдат предоставени изтребители Ф-16. Даряването на самолети от Нидерландия и Дания стана възможно, след като Вашингтон разреши на европейските си съюзници да изпратят на Киев американските изтребители.

"В Украйна всички бойци чакат да защитят нашето небе, след като имаме възможността да използваме Ф-16. Това е голяма новина за Украйна", каза Зеленски.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди миналия месец, че Москва ще разглежда доставката на Ф-16 на Украйна като „заплаха от Запада в ядрената сфера“, заради способността на самолетите да носят ядрени оръжия. В петък Лавров поднови предупреждението. Той заяви, че предоставяйки оръжие на Украйна, съюзниците от НАТО рискуват да влязат в „ситуация на пряка въоръжена конфронтация на ядрени сили“.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова излиза в решаваща битка за Световната купа по шахмат
Нургюл Салимова излиза в решаваща битка за Световната купа по шахмат
МВнР: Пътни участъци могат да бъдат затваряни заради пожарите край Александруполис
МВнР: Пътни участъци могат да бъдат затваряни заради пожарите край Александруполис