НОВИНИ

В Русия започна разследване на причините, довели до провала на мисията до Луната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:46, 20.08.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Провал на първата мисия до Луната на Русия от близо половин век. Роскосмос съобщава, че безпилотният космически апарат Луна-25 се е разбил на повърхността на естествения ни спътник. Започнало е разследване на причините, довели до катастрофата.

Мисията трябваше да продължи около година, а освен нова информация за Луната, щеше да донесе престиж на Москва и да бъде заявка, че Русия се завръща в космическата надпревара.

11 август - от новия космодрум "Восточний" е изстреляна ракетата-носител "Союз", която трябва да отведе в Космоса апаратът "Луна-25". Мисията на безпилотния апарат - да вземе скални проби, да извърши редица научни експерименти на лунната повърхност и да търси вода. Тежащата около 800 кг. сонда трябваше да пътува около 5 дни и да кацне на южния полюс на естествения спътник на Земята - нещо, което до този път не беше правено.

Още в събота обаче от Роскосмос намекнаха, че мисията може и да претърпи крах. В лаконично съобщение от руската космическа агенция заявиха, че към станцията е подаден сигнал за преминаване в орбита преди спускане. На борда, обаче, възникнала непредвидена ситуация. Последва ново съобщение - апаратът не се подчинил на командите от Земята, а мисията е провалена.

Изстрелването на "Луна-25" беше отлагано многократно в рамките на изминалите 10 години. Мисията беше част от руската програма за изследване на Луната, която си е поставила за цел до 2040 година на повърхността ѝ да бъде изградена космическа станция. Търси се и нова технология, която да позволи по-меко кацане на обекти в Космоса.

Последната лунна мисия на Русия е през 1976-а година - в разгара на Студената война. Европейската космическа агенция също беше част от мисията на "Луна-25", но прекрати сътрудничество с Роскосмос след началото на войната в Украйна.

В космическата надпревара се включи и Индия - очаква се до дни индийска сонда да кацне на лунната повърхност. Поглед към Луната са отправили и от Китай, американската НАСА, както и частни компании, сред които и SpaceX на Илън Мъск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберта Хаджийска си осигури медал от европейското първенство по бокс за ученици
Роберта Хаджийска си осигури медал от европейското първенство по бокс за ученици
Организираха безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец
Организираха безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец