НОВИНИ

Организираха безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 20.08.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец в област Мала преспа организира фондация “Българска памет”, съвместно с "Аджибадем Сити Клиник". Специалистите от болницата посрещнаха в местната поликлиника десетки, които пожелаха да получат консултации. За мнозина това беше първият кардиологичен преглед от години, тъй като в лечебното заведение в селото няма кардиолози.

Село Пустец е сгушено в планина Галичица и се оглежда в кристалното Преспанско езеро - междинна точка на Албания, Република Северна Македония и Гърция. В него хора с българско и с македонско самосъзнание живеят в единство и запазвайки усещането си за принадлежност, съхраняват общата вяра.

Забравени от албанската държава, както българите в село Пустец сами твърдят, регионът, в който живеят, обеднява. В Пустец малка поликлиника се грижи за ежедневните болежки на хората, но при по-сериозни заболявания, те трябва да изминат десетки километри, за да бъдат прегледани от специалисти. Именно заради това и пристигането на медицинския екип от София, който да проведе кардиологични прегледи, събра десетки жители на Пустец, както и на околните села.

"Имам нещо тук, стягат ме гърдите, главата, ушите ми пищят. За сърце лекари няма по-рано във времето на режима имаше, идваха разни специалисти. Ако имаме нещо проблеми се отива в Корча или в Тирана", разказва Цветко.

БНТ: А тук няма?

- Няма, тук няма лекари, няма население. Сега сме останали ние, старите.

За кардиологичните прегледи 80-годишният Вангел разбира случайно - докато търси дърва за зимата. Веднага сяда до българите, пристигнали в селото и им обяснява, че съпругата му от дълго време се оплаква от болно сърце, но е трудноподвижна и не може да стигне до големия град.

Вангел 35 години работи като млекар, цял живот живее в Зърновско - село, съседно на Пустец. Днес той получава пенсия от 100 евро. Заедно със съпругата си имат деца и внуци, които живеят в Гърция. Посещават ги веднъж годишно, а през останалото време се справят както могат - отглеждат овошки и зеленчуци и разчитат на добри съседи.

Именно истории като тази разкриват смисъла на медицината и на това да помагаш, смята д-р Алдин Али.

"Имаше доста искрени истории, доста естествена радост, която може би като общество сме загубили и която ме мотивира, защото когато отидох да уча за лекар, учих точно заради това - да мога да помагам на хората. Тази инициатива ме върна към основата, от която съм започнал изобщо да се занимавам с медицина", каза д-р Алдин Али.

Това не е първата инициатива на фондация “Българска памет” за българската диаспора в Албания. През 2020 година председателят на фондацията д-р Милен Врабевски дарява линейка, пожарна и високопроходима кола за социален патронаж. Фондацията изгражда и водопровода на две от селата в Мала Преспа и спомага за ремонта на пътя Билища - Връбник през 2021 година. Днес към даренията се включиха и участниците от голямата национална болница, които предоставиха на поликлиниката в Пустец дефибрилатор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия започна разследване на причините, довели до провала на мисията до Луната
В Русия започна разследване на причините, довели до провала на мисията до Луната
Мобилен телефон се запали, докато се зарежда и замалко не предизвика пожар в къща във Варна
Мобилен телефон се запали, докато се зарежда и замалко не предизвика пожар в къща във Варна