НОВИНИ

Спасен живот: Лекар в София извърши рядка операция на мъж с тежко онкозаболяване и аневризма

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:27, 20.08.2023
6086
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Български лекари дават шанс за живот на пациенти с тежки онкологични заболявания. Те отстраняват тумори в напреднал стадий, за които доскоро операцията е била немислима. Освен онкохирурзи, в интервенцията участват и съдови хирурзи, които заменят засегнатите кръвоносни съдове.

С тумор на дебелото черво в напреднал стадий и аневризма на аортата преди 4 години, Лозан Тодоров търси спасение в няколко столични болници.

"Казаха, че първо трябва да се оперира дебелото черво и след това аортата. Обаче аз не се съгласих на този вариант и викам - като се оперирам, трябва да бъде на един път и двете заедно".

Състоянието на Лозан е изключително рядко и животозастрашаващо. В повечето болници отказват да направят операция, с която да решат двата проблема едновременно. Мъжът е насочен към онкосъдовия хирург Асен Тодоров.

"Той вика: Момче, 50 на 50 ти е границата. Викам - 50 на 50, един път се ражда човек, един път умира", разказа Лозан.

Операцията продължава 9 часа.

"За първи път в България се извършва такава голяма операция. Аневризмата беше заменена с изкуствена съдова протеза. И беше опериран радикално авансиралия тумор на дебелото черво", обясни д-р Асен Тодоров - завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Лозенец".

Лозан прекарва 10 дни в реанимация

"Аз бях в медикаментозна кома. И на петия ден се събуждам, виждам го, той идва, обаче не мога да говоря. Останах жив заради това. Много е рядко това нещо Не знаех, че той за първи път прави такава операция. Просто късмет".

Доктор Тодоров казва, че случаят на Лозан е екзотика. Медикът е сред малкото в света, които специализират и прилагат на практика онкосъдова хирургия - нова дисциплина в хирургията, която спасява пациенти с тумори в напреднал стадий, които засягат и кръвоносни съдове.

"Преди години, когато туморът ангажира големите съдове, пациентите бяха обявявани за иноперабилни . Медицината не им даваше възможност за излекуване", каза д-р Асен Тодоров.

Сега тези пациенти имат реални шансове да оздравеят.

"15% от пациентите, които са с карцином на бъбрека, имат ангажиране на най-големия венозен съд - вена кава. Имаме най-много опит със замяна на вена кава с протеза- със синтетичен материал Това дава реален шанс на пациента да бъде излекуван".

За пет години у нс са направени около 100 онкосъдови операции. В болница "Лозенец" планират да изградят център за онкосъдова хирургия. Целта е да бъдат привлечени още лекари, които доктор Тодоров е готов да обучи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уест Хем се наложи над Челси в шампионатно лондонско дерби
Уест Хем се наложи над Челси в шампионатно лондонско дерби
Участници от 12 страни се състезават в най-голямото скейтборд събитие у нас
Участници от 12 страни се състезават в най-голямото скейтборд събитие у нас