НОВИНИ

Нидерландия и Дания също ще предоставят изтребители Ф-16 на Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:28, 20.08.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дания и Нидерландия ще предоставят неуточнен засега брой изтребители Ф-16 на Украйна. Това ще стане, когато условията за трансфера бъдат налице, заяви нидерландският премиер в оставка Марк Рюте, който днес се срещна с Володимир Зеленски. Дания също ще изпрати 19 самолета, но когато условията го позволяват.

В украинския град Чернигов е обявен тридневен траур след вчерашаното руско нападение, което отне живота на 7 души и рани над 140. Руската ракетна атака удари сърцето на северния украински град Чернигов, на 150 километра от Киев. По време на нападението, в поразената сграда на театър е имало събрание на производители на дронове.Сред жертвите са и хора, празнували в черква Преображение Господне по стар стил. 144 души са ранени, 25 са в болница.

Тридневен траур в Чернигов след руската атака

Президентът Зеленски, който днес беше на посещение в Нидерландия, обеща суров отговор на атаката срещу града. Визитата на Зеленски е дни след като Вашингтон одобри доставката на изтребители Ф-16 за Украйна от Дания и Нидерландия. Заедно с премиера в оставка Марк Рюте, украинският лидер присъства на презентация на самолетите в Айндховен и приветства историческо, по думите му, споразумение

"Третата точка за днес е абсолютно историческа, силна и вдъхновяваща за нас. Това е още една стъпка към укрепване на въздушния щит на Украйна. Ф-16 са самолети, които ще използваме, за да държим руските терористи далеч от украинските градове и села", каза Зеленски.

Марк Рюте посочи, че не може да уточни колко от 42-та нидерландски изтребителя ще бъдат дадени на Украйна. За него от ключово значение са ефикасното обучение на пилотите и подготовката на инфраструктурата. Днес стана ясно, че и Дания ще предостави на Киев същия тип самолети, но когато условията са налице, уточнява Копенхаген.

Междувременно в Русия - за няколко часа московските летища Внуково и Домодедово спряха работа. Според кмета на Москва Сергей Собянин, причината е неуспешна украинска атака с дрон.

В същото време,петима души бяха ранени при атака с дрон срещу гарата на руския град Курск, близо до границата с Украйна. Регионалният губернатор публикува снимки в канала си Телеграм. Два дрона са били свалени в руската Ростовска област, на границата с Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре земеделските стопани могат да кандидатстват за средства за напояване
От утре земеделските стопани могат да кандидатстват за средства за напояване
Тежка катастрофа край Пловдив, двама души са загинали
Тежка катастрофа край Пловдив, двама души са загинали